19 Август, 2015 10:14 4 209 1

Съживяват 20 000 призрачни градове в Италия

  • град-
  • призрак-
  • италия

В Италия има над 20 000 населени места, които от десетилетия са необитаеми. Благодарение на частни предприемачи те ще бъдат съживени. Първото възстановено градче се нарича Кастело ди Постиняно. Разположено е в „зеленото сърце на Италия”, между Тоскана и Лацио. Днес то изглежда толкова живописно, че е трудно да се повярва, че е било необитаемо почти 50 години. Основано е още през средновековието и дълго време е било дом за фермери и художници, но след мощно земетресение през 1067 г. жителите му го напускат.

Възстановяването на малки градчета на Ботуша започна още през 2007 г. Целта е да бъдат запазени уникалните исторически места. При възстановяването на част от населените места са открити фрески от XV в. и различни артефакти. Днес Кастело ди Постиняно е върнало предишното си величие. Около крепостите има модерни, магазини и ресторанти.

Нощувката в съживеното градче започва от 140 EUR с включена закуска. За четиричленно семейство нощувката е с цена 220 EUR. Има и специални оферти за уикенда на стойност 300 EUR. За тези, които искат да усетят атмосферата на средновековието и да останат по-дълго до природата има пакет със 6 нощувки на цена 1000 EUR

Предприемачът с италианско-шведски корени Даниел Килгрен е един от пионерите в проекта по възстановяването на призрачни италиански градчета. Негова мисия е станало възстановяването на изоставени населени места в южна Италия. Килгрен е превърнал две градчета в райски курорти. Едното е Матека, където са снимани сцени от филма „Страстите Христови” с Мел Гибсън. Другото е Санто Стефано де Сасанио.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Богдан Миленов

    0 0 Отговор
    Миленче, учи граматика, моля те.

    "20 000 призрачни градОВЕ"? На въпроса КОЛКО използваме броимата форма за множествено число, а именно - "20 000 градА". Броимата форма не се използва само за одушевени предмети, какъвто не е случаят с град от тухли и бетон.