Last news in Fakti

13 Септември, 2015 21:03 16 639 18

Тази къща вече не е твоя

  • имотна криза-
  • ирландия-
  • ипотечен кредит

Ендрю Брадшоу още не се е отърсил от шока, който е преживял миналата година. През лятото на 2014-та той е бил изхвърлен от къщата си, разказва историята на един от многото изгорели от имотната криза Deutsche Welle. Брадшоу и приятелката му тъкмо потегляли с колата, когато срещу тях се задала полицията. "Знаех, че идват за мен и веднага обърнах", спомня си 40-годишният автомонтьор. Той отдавна не можел да изплаща ипотеката, но никак не искал да напуска къщата си, намираща се недалеч от Дъблин.

В крайна сметка банката му отнела имота. "Накрая дойдоха съдебни изпълнители и ме изкараха от къщата", разказва той. Сега Брадшоу живее в квартирата на приятелката си. "Ако не беше тя, сигурно щях да съм станал бездомник", предполага той.

Не са малко ирландците, които споделят неговата съдба. В окръжните съдилища из цялата страна се трупат дела за принудително опразване на жилища. Ирландските медии съобщават, че в някои градове са опразват до 50 къщи на ден. Това е мрачната страна на ирландското икономическо развитие, която често се пренебрегва.

"Нищо не се е подобрило"

През 2011 година Триш Бърнет основава гражданска инициатива срещу принудителните опразвания на жилища в Ирландия. Тя се опитва да спира търговете на отчуждени имоти. Бърнет се оплаква, че въпреки добрите икономически показатели, много хора в страната продължават да губят домовете си. "Като говориш с хората, забелязваш, че всъщност нищо не се е подобрило", казва тя. Триш Бърнет също е били изхвърлена принудително от жилището си - през 2010 година.

Възмущението от принудителните опразвания на жилища наскоро достигна своята кулминация. Оказа се, че в разгара на световната финансова криза ирландската банка "Permanent TSB" неправилно е изчислявала лихвите по ипотечните кредити. Около 1 300 клиенти на банката са плащали много по-високи суми за кредитите си. Това е и една от причините, поради която много от тях са изгубили покрива над главата си. "Ако обаче TSB е била единствената банка, начислявала по-високи лихви, то какво са правили другите банки", пита Триш Бърнет.

"Келтският феникс"

Днес Брюксел дава Ирландия за пример за успешна политика на икономии. През октомври минлата година германският министър на финансите Волфганг Шойбле похвали страната и каза, че дори "завиждал"на нейните успехи.

Вярно, конюнктурата се подобри значително след провеждането на драстични мерки за икономии и реформи. И ако преди финансовата криза, всички наричаха Ирландия "Келтския тигър", то сега в Брюксел иде реч за "Келтския феникс", възкръснал от пепелта. Финансовата криза обаче все още оказва влияние.

Много ирландци бяха взели тежки ипотечни кредити за оскъпените си жилища. Изкуствено надутият пазар създаде т.нар. балон в сферата на недвижимите имоти. И когато този балон се спука, пострадаха не само банките. Много хора, които не можеха да изплащат месечните вноски върху ипотеките, загубиха домовете си - като Ендрю Брадшоу, който става нетрудоспособен вследствие на автомобилна катастрофа.

"В момента Ирландия има блестящи икономически показатели. Но три четвърти от икономическия растеж се дължат на международните концерни и оптимизирането на данъчната система", казва икономистът Константин Гурджиев, който работи в Дъблин.

27 000 отчуждени къщи и жилища

"От 2008 година насам в Ирландия, чието население е 4,6 милиона, са били проведени принудителни търгове за 27 000 къщи и жилища. През първото тримесечие на 2015 година средният им брой дори се е покачил", подчертава Гурджиев. Той е председател на Управителния съвет на Сдружението на ирландските собственици на ипотеки. Финансовият експерт се опасява, че още много ирландци ще пострадат, тъй като банките са преструктурирали рамковите условия за ипотечните кредити. Според Гурджиев, в момента някои банки забавят принудителните опразвания, защото пазарът на недвижимите имоти постепенно се съвзема и те се надяват, че в бъдеще могат да получат по-добра цена за опразнените жилища.

Бившият автомонтьор Ендрю Брадшоу е уморен от битката си с банките. В продължание на пет години той се опитвал да спаси жилището си. Усилията му обаче са били напразни. "В момента чувствам, че просто трябва да изоставя всичко и да се опитам да продължа напред в живота", казва той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sasho

    4 0 Отговор
    Да каже, че иде от Сирия да му дадът безплатно дом, па и сметките ше му плащат
  • 2 бай

    1 1 Отговор
    "И когато този балон се спука, пострадаха не само банките." Да бе, нали точно банките създават криза, че да теглят хората заеми, а после банките да им вземат всичко. Банката НИКОГА не губи. Целта е да се заличат всички нации. Ние сме работните пчелички и храним банките(евреите) с парички. Това от предния коментар със сирийците също е част от плана в действие. Вече и от него почна да се усеща влиянието.
  • 3 йордан иванов

    1 0 Отговор
    Нормално е като не плащаш да ти вземат къщата...

    Коментиран от #5

  • 4 коста

    0 0 Отговор
    ей,видехте ли бе?!Там май чешат още по-яко от тук.И то при население 4.5мил.-27000 отнети жилища,ако се вярва на заглавието.Ако щете вервайте-тук са по-малко,ама и доходите са по-малки...
  • 5 Лили ванкова

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "йордан иванов":

    Не е нормално Йордане! Едно е да не исикаш а друго е да не можеш.Не е нормално да ти вземат единственото жилище!Държавата трябва да защитава хората иначе тези хиени от банките , ще ни погълнат!Много хора имаха неблагоразумието да изтеглят големи кредити които не могат да върнат, но трябва да
    има диалог и яснота в отношенията между банката и клиента и!

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лили ванкова":

    Това са пълни глупости и комунизъм в действие ! Ти ако имаш да речем 100000 които си събирала 20 години и ги дадеш на банката , а тя ги даде на някой да си купи "дом" и след 3-4 години ти каже , че няма да си получиш парите , щото тоя дето ги е взел вече " не можел да плаща" , какво ще направиш . Ще пиеш една студена вода , или ще изревеш на умряло и ще се съдиш до откат . Стига вече с тая държава дето трябвало да се грижи . Не разбрахте ли вече , че всяка "грижа" излиза от собствените ви джобове , или си мислите , че вие само ще вземате , а някой друг ще плаща . Който иска дом да бъде добър да си прави добре сметките , а не да очаква друг да му ги плаща . В цял свят като не си плащаш сметките , ти вземат каквото си заложил .

    Коментиран от #7

  • 7 бай

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Я по-спокойно с простотиите! Точно банките вземат, а хората плащат. Откъде-накъде банката ще дава чужди пари??? И Ти къде си видял банка да дава пари в кеш? Да речем, че искам да купя жилище с кредит, както е в случая. Отивам в някоя банка, и там какво става? Превеждат "пари" в карта или направо ги превеждат на този, от когото ще купувам жилището. Тези пари ги няма реално. Съществуват само виртуално и се прехвърлят от 1 място на друго. А после, този който е теглил, той връща пари със лихвите. ВРЪЩА ПАРИ КОИТО НИКОГА НЕ Е ВИЖДАЛ(ЗАЩОТО НЕ СЪЩЕСТВУВАТ) С ЛИХВИТЕ !!! Ето това е!!! Легализирани еврейски измами! Целият свят се движи така. Америка защо не може да си върне дълговете и задълбава все повече? Федералния резерв ! Това е план за ограбване и заробване.
    Ето го погледнато от смешната страна, но си е самата истина
    пари
    депозит
    Лихвидиране
  • 8 Пешеходец

    0 0 Отговор
    До Данчо Иванов.

    Данчо, ако ти си наемодател и наемателя не ти плаща наема от 2011 година до сега, ще го оставиш ли в имота защото това му е единственото жилище ? Тогава ще подкрепиш ли закон, които за задължава човека да си живее спокойно без наем, докато си стъпи на краката ? Познавайки политиката на банките съм сигурен, че са изчерпани всички приемливи варианти за да се стигне до тук. Нормалния бизнес на банките е парите с лихвата. Стигне ли се до продажба дори може да се отчете и загуба.

    Истинната е че, бившият автомонтьор Ендрю Брадшоу си е позволил къща, която вече не е за него. Вместо да приеме факта и да се премести в по-евтин имот човека обвинява за неуспехите си банката. Същата тази банка, която му даде парите за имота.
  • 9 Пешеходец

    0 1 Отговор
    А и между другото Бай е доста прост. Парите са си много реални. Със същия този превод на неговите виртуални пари продавача на имота, може да си купи доста реални неща. От друга страна този които е теглил кредит от уж виртуални пари получава съвсем реален имот.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 EMSKI

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пешеходец":

    Не разбираш,че банката управлява "твоите "пари,тоест чужди пари....ако всеки клиент си изтегли депозита кеш,би трябвало банката да не може да оперира!!! Пример......една "здрава" банка наскоро фалира в България,в Щатите през 2007 год се случи нещо подобно но в световни мащаби.От 1979год. парите нямат покритие.....виртуални хартиики са.

    Коментиран от #17

  • 11 бай

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пешеходец":

    Ти защото си умен ли ходиш пеш?!? (пешеходец)
    Мнение не искам!!!
    С твоите изкривени представи банални,
    последствията ще бъдат фатални!
    Къде видя "реални" пари ?
    При някои банкери, нали !!!

    Реалния имот да не го получава от реални пари, бе "умен"!
    Ако беше умен, щеше да осъзнаеш верността, вместо да защитаваш евреите. Който ги защитава или е евреин или е подлога...т.е. има някаква кирия, за да им лиже задника и предника...
    Защо никога не можеш да изтеглиш всички пари, които ги "имаш"? Няма да ги дадат, нали? Говоря за по-глеми суми...Нямат сметка да пускат пари в обръщение - точно обратното...всичко ще стане виртуално и няма да има пари...ама то на умните като теб, като им влезе отзад, може и тогава да не се усетят...Реална ти е само простотията на тебе...
  • 12 Никой

    1 0 Отговор
    Тук никой не говори да не си плащаш задълженията изобщо а да се намери някаква възможност при която ти да можеш да се вземеш в ръце да си потърсиш решение на проблема и ако е необходимо и нов план на плащане и така.Естествено ,че взетите пари трябва да се върнат, но трябва да се действа според клиента индивидуално дали той просто е решил да не връща или има желание да ги върне , но е моментно затруднен.
  • 13 бай

    2 0 Отговор
    Те не могат, не искат и няма да те разберат. Просто си пишат глупостите и толкова. А банките реално хич не ги боли за "клиента"(роба). Може да му направят още по-заробващ план. Ако ги интересуваше, нямаше да се стига до такива ситуации. Но не са виновни само банките...Ако почнат "хората" да си използват потенциала, а не да стоят в невидение, светът ще изглежда много по-различно и по-красиво. Но те искат да са прости, за това да си сърбат попарата...
  • 14 гост

    1 0 Отговор
    Взели му къщата!? След като е с ипотека, де факто къщата е собственост на банката... Взели са си нещо което си е тяхно.
  • 15 гост

    1 0 Отговор
    Първо явно никой тук не си дава сметка , че всички недвижими имоти по света са собственост на правителството , ако не ви се вярва спрете да си плащате данъците и ще видите колко време ще имате имот , особено на запад . Също така си представете , че утре правителството реши да направи имотния данък 10% ( напълно възможна и реална ставка ) , което е около два пъти повече от това което плащате на банката . В същия този момент цената на имота ще се срине в пъти ( което става в момента в Гърция ) , а разходите по него ще нараснат също в пъти . И накрая стига глупости за вземането в ръце и така нататък . Средно статистическия човек не може да очаква драматично увеличение на доходите . Дори да си намери работа , ще получава доход близък до предишния или незначително по-висок , при нараснали разходи за живот (инфлация) и натрупани големи задължения заради просрочените вноски , тоест до няколко години ще стигне до същото положение . Така че най-добрия начин е разчистване на сметките (фалит и осребряване на активите) и устрояване на живот съобразно новите реалности , другото са сапунки и заравяне на главата в пясъка .

    Коментиран от #16

  • 16 Бай

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Ами точно това обяснявам от началото. Най-отгоре са еврейченцата и те си командват правителството, те си пишат законите, те си управляват човечеството. Парите са в тях и те поръчват кое-как и къде да стане. То до там се е стигнало, че освен за манипулация и експлоатация, за друго не стават тея двуноги. Обаче като им го кажеш, вместо да се поправят, те се обиждат и почват да мразят...точно са им заровени(заробени) главите...ама ще става все по-лошо...докато вие не пожелаете да се оправите...само да не стане късно...
  • 17 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "EMSKI":

    Явно ти също не си наясно с понятието "пари" изобщо . Защо си мислиш , че ако са златни примерно , ще са по "истински" . Ако погледнеш цената на златото в последните 10-тина години , ще видиш движение нагоре надолу в пъти по-голямо от движението на всички основни валути . А и кой ти е казал , че в бъдеще няма да има намаляване на употребата му едновременно с увеличаване на производството му , както в момента с петрола. Това , че в миналото е било достатъчно стабилно , не значи , че в ерата на биткойна , който няма нужда дори от банка , златото е някакъв голям фактор . По добре се образовайте финансово и се научете как правилно се работи с пари .
  • 18 абв

    0 0 Отговор
    За последните четири години, броят на обявените принудителни продажби на имоти в България е нараснал пет пъти и през 2012 надхвърля 36000. 36 000 в България по сравнение с 27 000 в Ирландия, и при това българите не се оплакват, а продължават напред.