28 Септември, 2015 18:41 15 722 10

Какво ще стане с албанското крайбрежие

  • албания-
  • крайбрежие-
  • строителство

Строителството на високи жилищни сгради в близост до албанското крайбрежие вече е забранено. Инвеститорите, които искат да изграждат там комплекси, ще могат да строят сгради с максимална височина 5 етажа. Преди се е обмисляло вариант за три етажа.

Също така ще бъде повишен данък „сгради” за собственици, които разполагат с повече от едно жилище. По този начин властите искат на пазара да излязат повече необитаеми от години крайбрежни курортни жилища. Повечето от тях са купени с цел почивка, но рядко се използват от собствениците.

Планът за развитие на албанското крайбрежие предполага създаването на единна система за обществен градски транспорт, която да свърже всички големи градове от Шкодра на север до Саранда на юг. Местните жители и туристите в скоро време ще бъдат превозвани с нови електрически влакове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Арнаут

    1 0 Отговор
    Албанци, а!?
  • 2 ВДН

    4 0 Отговор
    И тези са по-мислещи от алчните ни сънародници
  • 3 mediator37

    0 4 Отговор
    4 и 5 - звездните хотели, като дворци, се наложиха в цял свят като стандарт за изискания турист с пари. А те са на повече от 5 етажа.
    Албанците грешат.

    Коментиран от #6

  • 4 Morgoth

    0 2 Отговор
    Албания има два и половина пъти по-малко хора и близо четири пъти по-малка територия. На фона на това има същата като дължина морка линия като България, така че не ни сравнявайте откъм презастрояване. Мотивацията у нас е доста по-голяма.
  • 5 Аз

    0 0 Отговор
    Не съм много съгласен, че грешат. Зависи каква е таргет-групата към която са се насочили. Предлагането на хотели от типа, за който пишеш е доста голямо, а пазарът е пренаселен с предложения. По-скоро албанците добре са се ориентирали - дават шанс на по-малките - там където има пазарна ниша, ограничавайки монопола на акулите. А и мисля, че леглова база разположена в 20 малки хотела, ще изисква и ще може да си позволи повече персонал от такава в един голям хотел, конкуренцията ще е по-голяма, както в сферата на услугите, така и на работният пазар, което пък ще доведе до по-качествена услуга. Социално погледнато, това е добра насока. Да не забравяме и това, че капитала няма да е концентриран в шепа олигарси, а в доста повече хора, създавайки условия за развитие на средна класа.
    За втора част от статията: Какво ще стане, ако данък сгради за второ жилище е 10 пъти по-голям от това за първо. Колко ще паднат цените на имотите у нас и дали бързо ще дойдат до нормалните си нива прямо заплащането. Интересно ще е, как би се отразило на наемите в случая - дали ги би вдигнало или повишеното предлагане, въпреки допълнителните разходи на наемодателите, би смъкнало цените и на наемите.
    Мисля, че и двете предложения са много добри, социално-ориентирани, държавнически и правилни. За съжаление, у нас системата е толкова гнила, че това няма как да се случи. В България има странна "пазарна" икономика, а процесите в нея са по-скоро негативни примери.
  • 6 Строител

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Ти виждал ли си в 4 и 5 звездните ни хотели кой почива!? Знаеш ли основният процент туристи какви са и в какви хотели почиват!? Само булдозерите ще ни оправят, жалко че не сме Испания... А ти догодина отивай в 5 звездните ни хотели, там ще е свободно целия сезон, ако има такъв.
  • 7 Албанска подводница с гребла и гмуркачи

    0 0 Отговор
    Албания е много близо до Италия, на Тиренцово море е, доста близичко до Западна Европа, а и до туристически бисери като Хърватия, Гърция и Црна Гора. Не ни сравнявайте с потенциала на албанците - имат като за десет Българии! Отделно, там са налице такива разкопки, такива туристически обекти и цели градове, каквито в България нямаме.

    Ние им се смеем, но пагубното за Албания отмина - изолацията от времето на Енвер Ходжа е прекратена и Албания се отваря постепенно към туристите. А и имат какво да покажат, макар да не е точно собствена история, а обекти от времето на Византия, Рим, Гърция, сръбските княжества, България, че и Генуа и Венеция... Никак не е малко!
  • 8 гост

    1 0 Отговор
    Мотивацията у нас е следната:
    Някоя мутра или политик е направил милионите, но те трябва да се покрият. Прави си хотел, където идват туристи. Те търсят евтин алкохол, наркотици и проститутки. Не ги интересуват семейните туристи, не ги интересува спокойни, незастроени плажове, малки хотели и къмпинзи. Затова се развива този тип на застрояване, това е целевият пазар. Но скоро туристите ще избягат от черноморието и всички ще увиснат. Тази година е била последна за някои търговци, другата ще паднат още като тях, които са платили високи наеми, а не са успели да си върнат дори инвестираните пари.
    Никой не го вълнува защо хората ходят в Турция и Гърция, а трябва. Аз например не искам да си водя децата да се къпят в л..на, точно по т.н. семейни курорти или да ме дерат с 10лв за паркомясто и още толкова за чадър и шезлонг. И на други места съм ходил и никъде не са ми искали толкова, само в България.
  • 9 gost

    0 0 Отговор
    Чак не мога да повярвам, че все още има хора, които "почиват" на БГ Черноморие.
  • 10 Busto

    0 0 Отговор
    Predi 6-7 godini hodihme na more na Elenite gore dolu beshe "dobre" i hrana i spane i t.n.,no ako otidete sega da vidite kakvo e polojenieto i pari da mi davat nikoga niama da povtoria.