11 Октомври, 2015 21:03 3 162 0

Отдават под наем ядрен бункер на ЩАЗИ

  • бункер-
  • наем-
  • щази-
  • германия

„Моят дом е моята крепост”, а понякога и моето бомбоубежище. Германските власти решиха да отдадат под наем бункера на ЩАЗИ – тайните служби на бившата ГДР. Наемателят получава 40 стаи и хиляди квадратни метри площ и всичко това за 2000 EUR на месец. То е построено в покрайнините на Берлин в случай на атомна война. Днес властите са решили да печелят от него като го дадат под наем.

Отдават под наем ядрен бункер на ЩАЗИ

„Бункерът е построен през 1988 г. Проектът е бил секретен. ЩАЗИ са се опитвали да се обезопасят в случай на възникването на Трета Световна война. Можел е да функционира безпроблемно половин година. И днес ви съобщаваме, че той се отдава под наем”, каза Едмунд Хайдер, директор на Държавната агенция за недвижими имоти.

Предложението действително е финансово изгодно. Справка в специализираните сайтове показва, че едностаен апартамент в покрайнините на германската столица може да бъде нает за 700 EUR, а тук на разположение на бъдещия наемател са 40 стаи само за 2000 EUR. Вярно, няма прозорци, естествена светлина и липсва атмосфера.

Не за първи път германските власти използват наследени от военно време имоти. Така например, наскоро бившият концлагер в Дахау беше използван за настаняване на сирийски бежанци, тъй като поради големият наплив на мигранти липсват достатъчно средства за строителството на специални приюти. „Смятам, че за тези хора трябваше да се намери по-подходящо място, особено като се вземе под внимание това, че те трябва бързо да се впишат в германската среда. А как това да стане, когато живеят в покрайнините на града? Бежанците трябва да бъдат разселване по градовете, но за момента такава възможност липсва”, казва Габриел Хамерман, ръководител на мемориалния комплекс „Дахау”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА