2 106 1

Унгария, бежанците и цените на имотите

Кризата с бежанците, заляла през последните месеци Унгария, почти не се отрази на пазара недвижими имоти в Будапеща, коментират местни анализатори. „От тиражираното в международната преса, се създава впечатление, че унгарската столица е препълнена с бежанци, но това въобще не е така. Независимо че имиджът на страната пострада в резултат на притока на мигранти, това не се отрази на туристическия и жилищния сектори”, казва Ноа Щайнберг, президент на компанията Rics Hungary

Истински бум се наблюдава на местния имотен пазар. По време на кризата (2008-2013 г.) броят на покупко-продажбите падна почти двойно. Днес обаче унгарците реализират сделки, които не са им били по джоба преди 5 години. С 40% повече сделки са реализирани през първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на 2014-а, сочат данните на компанията Otthon Centrum. Причината е, че в последно време инвестицията в имоти е предпочитана. Лихвите по ипотечните заеми спаднаха, а доходността нарасна до 6%-9% на годишна база, привличайки все повече инвеститори особено в жилищния сегмент.

В резултат, в някои елитни райони на Будапеща цените на луксозните апартаменти отчетоха ръст от 20%. В същото време градът е достъпен за чуждестранни предприемачи. Жилище с площ 100 кв.м в пети или осми райони може да се купи срещу 150 000 EUR.

Миграционната вълна, вероятно е изплашила част от туристите, но данните на Централното статистическо бюро показват, че общият им брой се е увеличил. През второто тримесечие 11.4 милиона туристи са посетили Унгария, което е ръст от 5.2% спрямо същия период на миналата година.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • arbo
    Отговор
    1 15:43  20.10.15
    поредната пропаганда! Братя, купувайте имоти, че цените се вдигат навсякъде по 100% на година! Юруууш народе, ставайте роби на банките

Напиши коментар:


Публикувай