22 Октомври, 2015 10:21 21 317 11

От наем на магазини минахме към покупка

  • imot.bg-
  • магазини-
  • продажба
От наем на магазини минахме към покупка - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните месеци на пазара се отчита засилен интерес към покупка на магазини. Причината е, че хората се опитват да намерят различи начини за съхранение на спестяванията си, различни от банков депозит. „Купуват се магазини с действащи договори. При този тип имоти някой, ако иска да инвестира нещо при работещ проект, се продава и купува договор за наем в търговска част, т.е. обект на търговия са бъдещите финансови постъпления. Интересът е основно към водещите търговски улици. В София са бул. „Витоша”, „Леге, „Съборна”, „Граф Игнатиев””, каза за imot.bg Росен Генев, мениджър „Търговски площи” във Forton.

Косвена причина за интересът към този тип имоти може да е и фактът, че през последните месеци не беше открит нито един търговски център.

Предстои периодът, в който ще станем свидетели на преструктуриране на вече съществуващите молове. „При работещите молове стремежът е към репозициониране, което да ги открои от конкурентите им – знак, че пазарът навлиза в по-зряла фаза”, обяснява Генев.

Почти 2300 са магазините, които към момента могат да бъдат купени в София, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Най-много на брой са тези с площ над 100 кв.м. – 850. На второ място се нареждат търговските помещения с големина до 50 кв.м – 750 броя. Близо 700 е количеството на магазините с площ от 50 до 100 кв.м.

Центърът винаги е бил атрактивно място за инвестиция, поради бързата възвръщаемост, високата доходност и човекопотокът, който за търговския сегмент е от изключително важно значение. Тук се оферират близо 450 магазина. Цените започват от 20 000 EUR за магазин от 13 кв.м на ул. „Дунав”, който се намира в сграда построена през 2007 г. и достигат до 450 000 EUR за магазин в близост до бул. „Граф Игнатиев” с площ 73 кв.м.

На столичния пазар се предлагат както обекти на доста комуникативни места като например подлеза на Централна гара, където може да се купи магазин от 27 кв. срещу 26 000 EUR, така и търговски обекти, които разполагат със статут, за който се иска разрешение за упражняване да определена дейност. Така например, магазин от 23 кв.м., който е регистриран като кафе с галерия на ул. „Пиротска”, може да се купи срещу 39 500 EUR. Почти същата е цената за друг обект със статут на зъболекарски кабинет, намиращ се на „Княз Борис I”. Площта му е 56 кв.м.

Когато говорим за магазини извън моловете, най-предпочитаната дестинация е бул. „Витоша”. Там към момента се оферират над 30 магазина за продажба срещу 70 оферти за отдаване под наем. Най-скъпият имот е разположен на партерен етаж на жилищна сграда, строена през 1975 г. Големината му е 125 кв.м, а цената – 529 800 EUR. Намира се в близост до НДК и е с осигурен наемател.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Ремонта на централна гара София,който дава европейски съвременен вид е отлично място за инвестиция!А цените на обектите са безпроблемни за кредити!
  • 2 mediator37

    4 0 Отговор
    Цената на имота трябва да се избие от наеми за период от 10 до 20 години. Иначе инвестицията е неизгодна.
  • 3 смехурко

    0 3 Отговор
    mediator37
    ха-ха-ха
    Инвестиция (изключая инфраструктура), която се изплаща за повече от 10 години по дефиниция се смята за "лоша"!

    Коментиран от #4

  • 4 Георги

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "смехурко":

    Не знам кой ти е казал това, но не е вярно. Има редица фактори които трябва да се вземат в предвид, но в момента инвестиция в имот носеща над 6-7 % доходност се счита за добра. Особено на фона на падащите борови индекси (6-7% загуба (международни) и 15% БГ).
  • 5 До смехурко

    1 3 Отговор
    И къде я прочете тази дефеиниция?
  • 6 Mall

    1 2 Отговор
    Очаквам следващата рекламна статия от имотно-брокерската поредица да е със заглавие От покупка на магазини минахме към покупка на мол ;)
  • 7 бай Иван

    4 1 Отговор
    Който няма дом си е скитник! Или плаща за наем или спи на улицата!

    Коментиран от #8

  • 8 Сикишлийски

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "бай Иван":

    те го знаят , но са "Гладни"...нямат пари

    никой не живее под наем ако може да има Собствено жилище
  • 9 БАТ мишо

    1 1 Отговор
    как още никой не се е сетил че волен сидеров е виновен че живеете в полуразрушени кенефи и работите за парите на един западноеевропеец за обяд цял месец . ако въобще работите
  • 10 селянин

    0 0 Отговор
    Аз като чета колко се продават и къде ми звучи като свиване яко на пазара и някой се опитва да се отърве вече от губещи обекти. Затова се пуска платена статийка че далаверата е голяма са да си купиш. Истината е че народа все повече измършавява и като следствие от това толкова много магазини на никой вече не са нужни. Гадната реалност е че се връщаме назад във времето когато масово се пазаруваше от битаци неясни боклуци на ниски цени. Жалка работа за европейска просперираща държава.
  • 11 Дом

    1 0 Отговор
    Въпрос на гледна точка. В статията пише колко магазини се ПРЕДЛАГАТ. Заглавието би могло да е "От отдаване под наем на магазини минахме към продажба".
    Факт е че лихвите по депозитите паднаха 4-5 пъти и който има пари търси в какво да инвестира. Ако преди година от 100 000 лв. чрез депозиране човек можеше да касира по до 500 лв. на месец без да си мръдне пръста, то сега трудно ще вземе и 100лв в повечето банки. Така че ако имаш пари в брой наистина е по-добре да ги инвестираш. Както казват по-долу на първо място в собствено жилище, ако нямаш такова и живееш под наем. Едва ли има нормален човек с пари за собствен дом, който да живее под наем.