Last news in Fakti

27 Октомври, 2015 14:32 2 361 7

Всеки шести европеец е с втори дом

  • собственик-
  • втори дом-
  • европа

До 20% стига делът на собствениците на втори дом в Гърция, Полша, Словакия и Испания. В Германия този показател е едва 5.4%, а в Холандия – 5.6%. Във Великобритания, към която се стремят инвеститори от цял свят, едва 7% от населението разполага с втори дом, сочат данните на консултантската компания Re/Max Europe.

Не икономическите, а социално-културните фактори са тези, които влияят при вземане на решение за покупка на втори имот, сочат данните от изследването. Дефакто хората, които работят в страните с най-високи заплати, най-малко желаят да инвестират във втори имот. Така например, във Финландия делът на тези, които са собственици на втори дом е 12.1%, в Швеция – 11.8%. За сметка на това в Гърция с нейните вече отдавна известни икономически проблеми, 32.8% от населението разполага с втори имот. В Полша този процент е 25.1%. В другата държава с доскоро икономически проблеми – Испания, 20.4% от населението притежава втори имот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вргрв

    1 0 Отговор
    Лошото е , че у нас не е така.
    Какво по дяволите лошо има в това да имаш втори дом ? Че и трет - вила в планината?
    Лошо ли е?
  • 2 некойси

    1 0 Отговор
    Някой може ли да ме светне кой град е на снимката на статията?
  • 3 са

    0 0 Отговор
    барселона

    Коментиран от #4

  • 4 некойси

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "са":

    10x, изглежда ми добро място за миграция в случай че ме стегне шапката.
  • 5 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Е, нашето семейство е с три имота. Не се имам за богат. А много от българите имат наследствен имот в някое село, който ги товари с разходи и е непродаваем.
  • 6 onq s konq

    0 0 Отговор
    Не е въпросът в бройката на имотите,а в тяхното качество.
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    Добре, но качеството зависи основно от притежателите. Всяка панелка може да стане добро жилище, ако се направи и поддържа, това важи и за къщи и малки, тухлени жилищни сгради. На Запад цените са по-високи, но там е разлино отношението към жилището. Също така хората са мобилни когато имат високо платена работа и ако се налага се местят в друг град, което предполага, че живеенето под наем е по-удобно, поне докато са млади.
    Тук има много хора които нямат 1000 лева в джоба, но са собственици на 2,3 панелки, които стоят заключени, без наематели (което би обяснило притежанието с цел доходи).
    Това се обяснява, че колкото са по-бедни и закъсали, толкова хората имат повече жилища, като чиста единица. Това е противно на логиката, ако нямаш пари как ще си собственик на две жилища и ако е така, защо да се водиш за беден ако имота е на стойност десетки хиляди левове.