Last news in Fakti

17 Ноември, 2015 21:57 2 784 1

Турският пазар на недвижими имоти върви към нови рекорди

  • турция-
  • жилища-
  • сделки

През първите девет месеца на 2015 г. в Турция са продадени 936 615 имота. Според анализатори настоящата година ще бъде рекордна по отношение на продажите на недвижимости, независимо че през последните два месеца (септември и октомври) се наблюдава спад в броя на реализираните сделки спрямо същите месеци на миналата година. Прогнозите са, че продажбите ще достигнат 1.2 млн., пише турският вестник Hurriyet Daily News. Причината за това ще бъде активизирането на пазара след парламентарните избори от 1 ноември.

Няколко са факторите, които доведоха до спад в сделките. Редица предприемачи отложиха покупките си за ноември, т.е. след изборите. Това сериозно се отрази на пазара, коментират местни анализатори. Само за септември спадът е 20.1% на годишна база, отчитат от Националния статистически институт на Турция – TUIK. Също така влияние на потенциалните купувачи оказа не само политическата, но и икономическата нестабилност. Силното колебание на валутните курсове, както и повишаването на лихвените проценти, увеличиха инвестиционния песимизъм.

За първата половина на ноември се отчита рязък скок на сделките с недвижими имоти. Най-голяма инвестиционна активност проявяват предприемачите от страните в Персийския залив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лихва

    0 0 Отговор
    Ами нормално е да върви нагоре в Турция при лихва около 1% сравнено с България, където е около 7%.

    http://www.investor.bg/analizi/113/a/grafika-na-denia-bylgariia-e-s-nai-visoki-lihvi-po-ipotechnite-krediti-v-evropa-205578/

    През тази година средните лихвени равнища в страната ни достигат 7,3 на сто при заемите с продължение 20-25 години. Същевременно в Турция и Германия лихвените равнища са над 7 пъти по-ниски – 1,1% и за двете страни. В Швейцария и Швеция лихвите достигат 1,8%, в Австрия – 2%, във Франция – 2,3%, в Чехия – 2,4%, в Белгия – 2,5%, а в Холандия – 3%.