Last news in Fakti

1 Декември, 2015 16:47 2 581 0

Интересът към Албания нараства

  • албания-
  • цени-
  • имоти

Страната привлича чуждестранни инвеститори с мекия си средиземноморски климат, плажовете и ниските цени на стоки и услуги. През последните месеци ситуацията на пазара на недвижими имоти се подобрява. Едно от доказателствата за това е комплексът Lalzit Bay Resort and Spa, където се предлагат апартаменти и вили. При първите цените започват от 35 000 EUR. Обикновено са с една или две спални. Относно вилите, то те са с три и четири спални и се продават при начална цена от 360 000 EUR. Комплексът се намира на 30 минути с кола от Дуръс и разполага с ресторанти, барове, тенис кортове и бутици.
Слабо остава търсенето на имоти от местното население. Пазарът на ипотечно кредитиране продължава да се свива. Така например, през септември обемът на отпуснатите жилищни заеми е намалял с 0.2% на годишна база, до 741.7 млн. EUR, сочат данните на Централната банка на Албания.
С над 300% са се повишили цените на недвижимите имоти в страната от 1996 г. до 2006 г. Спадът започва от 2010 г., като едва през 2015-а са налице признаци на възстановяване. През второто тримесечие на тази година се отчита ръст от 2.3% на годишна база. Въпреки това темпът на нарастване на цените е с около 205 по-бавен в сравнение с 2010 г., отчитат местни брокери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА