Last news in Fakti

1 Март, 2016 21:37 1 708 0

Полша преименува „комунистически” улици

  • полша-
  • улици-
  • имена-
  • комунизъм

Стотици улици, площади и мостове в Полша, могат да се окажат с нови имена, благодарение опитите на правителството да „декомунизира” страната и да се раздели с всичко, което може по някакъв начин да възхвалява тоталитарната система.

В Полша съществуват близо 1500 имена, които могат да бъдат променени съгласно нов законопроект, забраняващ пропагандната на тоталитарните системи, в частност комунизма, уточняват експерти. В момента текстът на документа се намира в полския парламент.

След 1989 г. редица градове и села промениха имената на много улици, но по данни на дясната партия, доста от тях са съхранили старите наименования до ден днешен. Според сегашния законопроект на местните власти ще бъде даден срок от две години да сменят имената на улиците.

Експерти е опасяват, че подобна декомунизация може да предизвика конфликт със съдена Русия, тъй като в законопроекта са упоменават паметници, построени от войниците на Червената Армия. „Премахването на имената на улици, които са кръстени в знак на уважение към Червената армия, ще предизвика гнева на Москва и ще допринесе за влошаване на отношенията между двете страни”, казва специалист от полския Институт на националната памет пред британското издание The Telegraph.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА