Last news in Fakti

9 Април, 2016 14:12 2 592 0

Австрийските власти отново искат къщата на Хитлер

  • австрия-
  • къща-
  • хитлер
Австрийските власти отново искат къщата на Хитлер - 1
Снимка: AP/БТА

Министерството на вътрешните работи на Австрия се опитва да лиши частно лице от собствеността му върху къщата, в която се е родил Адолф Хитлер. „Министерството проучва възможности за отчуждаване на сградата в рамките на действащото законодателство. Това е единственият начин да бъде попречено имотът да се ползва от екстремисти”, каза Карл Ханс Грундбьок, представител на министерството и подчерта, че държавата ще обезщети собственичката.

Триетажната сграда в град Браунау на Ин е собственост на Герлинде Поммер. Още през януари миналата година австрийските власти заявиха за намеренията си да изземат имота. Тогава се оказа, че отчуждаването може да се извърши, ако собственичката не даде разрешение къщата да бъде ремонтирана.

В споразумение от 1972 г., домът в който се е родил през 1889 г. Хитлер и е прекарал там три години, може да бъде използвана само за социални, образователни и държавни нужди. Дълги години сградата се е използвала като работно помещение на инвалиди, но през последните три години пустее. Така и не се е намерил клиент, който да плаща месечен наем в размер на 4800 EUR.

По-рано е имало предложение от общинските власти домът на Хитлер да бъде превърнат в миграционен център или пансион, но жителите са се възпротивили. По различно време сградата е била библиотека, училище, банка и дом за инвалиди. А през 1938 г. по инициатива на началника на канцеларията на партията Мартин Борман в сградата е бил открит музей на нацисткото изкуство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА