Last news in Fakti

18 Април, 2016 09:36 11 484 39

Митов: за едно жилище вече има по 2-3 клиенти

  • митов-
  • жилище-
  • купувач-
  • продавач-
  • тенденции

Панелът никога няма да изчезне от нашия пазар

Митов: за едно жилище вече има по 2-3 клиенти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Каква е ситуацията на пазара на жилища през първото тримесечие на тази година и какви са тенденциите на пазара? Поскъпване има, но е аналогично на това от началото на миналата година. Интересът към панелите е голям, но предлагането е малко и това  една от основните причини вече да виждаме реализирани сделки на около 1000 EUR. Що се отнася до това дали се купуват жилища за собствено ползване или с инвестиционна цел, то между 10% и 15% от сделките са с цел последващо отдаване под наем, казва в интервю за imot.bg Младен Митов – мениджър „Пазарни проучвания и анализи" в агенция „Явлена”.

- Господин Митов, с какво се характеризира пазарът на жилища от началото на 2016 г.?

- Много активни купувачи и продавачи, които се колебаят понякога. Вече имаме за по един апартамент двама-трима клиенти. Всеки от тях се стреми да предложи по-добри условия, за да може да се вземе избраното жилище. Важно е да уточним, че не става дума за някакво силно ценово наддаване, а по-скоро говорим за минимални суми.

- Тази тенденция при кои типове апартаменти се забелязва?

- Отнася се за всякакъв тип апартаменти, защото клиентите вече се убедиха, че по-добре да дадат малко повече пари, за да купят нещо, което е добро като качество, отколкото да икономисват от пари. В момента има проблем с наличността на жилищата, а не с парите. Митов: за едно жилище вече има по 2-3 клиенти

Докато преди имаше проблем с парите и нямаше проблем с наличността. Сега хората са склонни да добавят пари, за да купят нещо по-добро или по-голямо.

Проблемът е в предлагането. Някои от продавачите понякога се оттеглям от пазара по необясними причини.

Другата тенденция е, че има доста клиенти, които са одобрени за кредит, но не могат да си харесат жилище, за да го купят.

- С колко поскъпнаха жилищата?

- Ако говорим за 2015 г., то ръстът е между 6% и 12%. Първото тримесечие няма да се различава съществено от същия период на миналата година.

- Какъв процент от сделките са с инвестиционна цел?

- Те представляват 10%-15%. 7%-8% от малките апартаменти ги купуват с инвестиционна цел. При големите този процент е по-висок. Там клиентите са готови да купуват и с наемател. Когато има наемател е още по-добре.

Обикновено 3- и 4-стайните апартаменти се купуват за задоволяване на собствени нужди, както и 2-стайните. При последните ръстът на цените е около горната граница. При 4-стайните също има поскъпване, защото те се намират в по-елитни квартали. Там качеството е по-добро, докато 3-стайни могат да се намерят и в панел в Люлин и в Изток, но цената е съвсем различна.

- Казахте панелките. На места достигнаха 1000 EUR/кв.м. На какво се дължи този ръст?

- Панелите продължават да са си актуални, купувани жилища. Причините са старите плюс липсата да кой знае какво предлагане. Панелът никога няма да изчезне от нашия пазар. Виждаме ръст, защото предлагането е по-слабо от търсенето. Купувачите са много. Понякога се изнервят от това, че не могат да си намерят подходящия имот и затова вече ще сме свидетели на ръст на цените, което е нормално, но в никакъв случай няма да е с такива бързи темпове, каквито бяха в периода 2006-2008 г. Причината е, че няма икономическа обосновка за подобно нещо.

Другият проблем е, че нишата, която се отвори от липсата на ново строителство, тотално затормози пазара, защото единиците, които са на пазара в момента, са доста малко.

- Тоест да не очакваме нови готови проекти?

- Нищо ново. В момента единствено комплексът срещу сградата на  БНТ се предлага и този при Хладилника. Проектът на мястото на Аско Деница все още е в начален етап. Това не е пазар.

Това, което излиза е до 25-30 апартамента. От тях 30% са за собствениците на парцела. Другите 30%-40% са купени от съседи и остават 30%-40%, например за близките на строителя. Дефакто на пазара и почти нищо не излиза. По-малките кооперации дори не стигат до агенциите за недвижими имоти, а те са най-много като брой от това, което се строи в София. Големи инвестиционни проекти почти няма.

Препродажбата на т.нар. ново строителство, което е на 5-6 години, мина през пазара веднъж и няма да мине втори път.

- Какво се случи с количеството некачествени имоти, които се оферираха след кризата и за които нямаше клиенти?

- Тяхната продажба е труден процес. Продават се, но много малко. Част от тях са собственост на банки, придобити от лоши кредити и някои от тях са в много тежко състояние. Там нещата са бавни като процедура.

- За клиентите цената, районът или качеството на имота, е от първостепенно значение?

- Клиентите много рядко посочват само един район като място, на което искат да купят жилище. Обикновено са няколко, като се посочва и типът жилище, както и ориентировъчна цена и едва след това започва детайлизацията по отношение на останалите изисквания.

Малко са, но ги има клиентите, които идват с изкривена представа, с много изисквания и малко пари.

- Защо е по-добре днес хората да купуват имот?

- Зависи за какво го купуваш. Ако е за собствено ползване, сега е моментът да се купува, защото ще се ползва по предназначение. Ако е с цел инвестиция и е налице наемен пазар и инвеститорът е запознат с наемните нива в района, по-добре да вложи парите в имот, тъй като доходността е 4%-5%, докато в банката знаем каква е ситуацията.

Тези, които нямат нужда от имот и чакат нещо, нека го чакат. Не смятам, че до края на годината цените ще скочат с много висок процент. Колкото и да няма предлагане, купувачите вече са достатъчно разумни и знаят, че пари на вятъра няма смисъл да се хвърлят. За последните 3-4 години, ръста на цените в София се движи в рамките между 4% и 9% натрупано за трите години, което е нещо нормално и това е може би единствения сектор, който създава някаква инфлация.

- Агенция Bloomberg прогнозира началото на следващата криза през януари 2018 г.?

- Криза на имотите при нас няма да има. Защо? Няма икономика. Икономиката се движи от вътрешно производство и публични инвестиции. Няма прииждащи външни инвеститори.

Американците са почти готови за криза. В Западна Европа криза надали ще се появи, тъй като там има проблем с бежанците. Инфлацията е на много ниски нива все още. Така че криза няма да има скоро в смисъла, в които я разглеждахме 2005 г. в САЩ, 2006 г. в Европа и 2007 г. в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 arbo

    2 0 Отговор
    Брех, голям разбирач тоз! Икономическа криза ще има, та ушаците ще ни пукат! Цените на горивата ни на високи в ЕС, билета за градския транспорт се вдига, тока ще се вдига, доходите не мърдат, 16 млрд. кредити, половината от които за покриване на дефицити! Живеем на кредит, но скоро по пътя на гърците
  • 2 заблуда

    0 2 Отговор
    всеки гледа, пита иникой нищо не купува!
  • 3 нема лабаво

    3 0 Отговор
    панелите ще поскъпват защото са търсени най-много и защото предлагат най.малко общи части..т.е. най-много чиста жилищна площ
  • 4 разбирач

    2 1 Отговор
    Ама тоя вярно голям разбирач,по двама трима клиенти за един апартамент се наддават а глупавите строители нещът да строят,бягат си от парите разбираш ли:). 1000 евро за квадратен метър панелка,брей и къде това.Тия брокери много изгладняха.
    КАТО ИМАТ ПАРИ КЕШ ХОРАТА КУПУВАТ ОТ ПУБЛИЧНИ ПРОДАНИ,ТОВА Е ИСТИНАТА И БРОКЕРИТЕ ГЛАДНИ!!!

    Коментиран от #6

  • 5 Иван Господинов

    2 1 Отговор
    Чета и се смея Тоя ако е рибар от всяко ручейче ще вади китове.

    Коментиран от #7

  • 6 Едикой си

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "разбирач":

    Хората почнаха да бягат от тия публични продани за които говориш. Всички длъжници, вече обжалват търга и най-реалистичния срок в който можеш да се нанесеш е след 2-3 месеца....в по-заплетените случаи се стига до 1 година....да не говорим че алчните ЧСИ-та не ти връщат кинтите за депозита от 10% понякога с месеци искат ти комисионни някои от тях....
    Иначе наистина се забелязва липса на предлагане на апартаменти и то такива, които си заслужават парите...
    Този ръст на цените се дължи най-вече на фалиралата КТБ както и ниските лихви по депозитите...
    А панелки по 1000Евро/м2 - ми да си живеят в тях...
  • 7 и аз като теб

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иван Господинов":

    чета и се Смея....
    Ако вскички са Умни..........Кой ще пасе Воловете ??
    /турска поговорка/
    *****
    ако всички Знаят Кога се Купува...Кой ще Губи Пари ?;) :D
  • 8 гост

    2 1 Отговор
    алоо брокерчета и агенции............. до кога ще ни обяснявате колко ще растат цените? НЯМА ВЕЧЕ БАЛАМУРНИЦИ !!!!
  • 9 гост

    2 1 Отговор
    хайде всички брокерчета да теглите по един кредит и да купувате докато е евтино :))))))))))))))))))))
  • 10 Вива

    3 0 Отговор
    Това е нормално , който чака 300 -400 евро на квадрат няма да дочака .Дори да има понижение , то няма да е повече от 10-15 %
    1000 евро за панел ми се виждат много , но знае ли човек
    Ново строителство наистина няма , а за читав 3 стаен може човек да си скъса нервите докато намери
    Това все още не са реалните цени
    Истнските цени ще се видят когато след няколко години приемем еврото
    В момента като гледам цените в Македония или Румъния , при нас направо е евтиния
  • 11 Геро

    3 0 Отговор
    Добре де , аз например ако искам да продам една панелка , защото вече ние тясна
    Кажете ми как да я обявя на поносима цена след като после с тези пари които взема , няма да мога купя
    Сългасен съм да продам двустайната панелка дори и на 500 евро и да си добавя пари и да си купя 3 стайна панелка
    Ама как да стане като цените са 1000 евро
  • 12 Стоянова

    4 0 Отговор
    Аз ще ви кажа накратко какво ни се случи , изводите ги оставям на вас
    Харесваме старо жилище 68 кв .м обявено за 800 евро това става по миналата седмица в понеделник
    Разбираме се с агенцията , че ще оставим капаро но трябва да изтеглим пари и ще капарираме в сряда, евентуално в четвъртък , а през това време агенцията да подготви документите
    Речено -сторено , в четвъртък сме в агенцията с капаро
    Те любезно ни обясняват , че ще ни намерят друг имот защото вчера са продали харесания от нас апартамент на човек който платил веднага , без капаро и тем подобни
    Това се случи с нас накратко
  • 13 123

    2 1 Отговор
    Аз съм "брокерче' и си купих още през 2012 г., на етаж 3 от 5, 120 кв. чжп, нова тухла, завършен до ключ за 55 000 евро в престижен квартал, и всякакви комуникации. Вие нас брокерчетата не ни мислете. Търсененто започна да се увеличава още тогава. Като го взех, камък ми падна, защото знаех како предстои. В момента с моя клиентка търсим за инвестиция до 2 ст. 75 000 евро и няма нищо. Нищо, което да става и да е оправдана инвестицията. През късната есен на 2013 г., след 6 месеца предлагане продадох в Лозенец, тухла от 65 г., за ремонт 70 кв., за 55 000 евро с триста зора, сега такива апартаменти се оферират на 75 000 евро. Ситуацията е съвсем реална. Миналата седмица направихме сделка за 24 часа!Пуснахме апартамента, на другия ден 5 огледа и едните капарираха. Въобще не се стигна до преговори за цена.

    Коментиран от #20, #24, #31

  • 14 Панелката

    2 0 Отговор
    На така наречените двустайни апартаменти ново строителство едно време им се казваше гарсониери.
    Живея в двустаен панел 66,5 м2 по нотариален акт. Мерил съм с ролетката целия апартамент и също толкова е реалната чиста площ, върху която крачето ти може да стъпи, ако апартамента не е обзаведен. Мазето е 3,5 м2, т.е. общо става 70 м2. Ако искам да разполагам с такава площ ново строителство трябва да купя по нотариален акт 100 м2. Пари за ново нямам. Засега оставам в панелката.
  • 15 пича

    2 2 Отговор
    които търси ново стройтелство да погледне в Хаджи Димитър - в момента се строят 5-6 нови блока - можеш да погледнеш и се заподнаеш с строителство - матеряли - качество -- на 2 км от ЦУМ на три спирки с тролей от софииския университет - и цените са околу 650 евра и неминаваите през брокери - сопствениците са почти винаги на обектите се - ще се спазарите и за по малко - УСПЕХ

    Коментиран от #27

  • 16 процент

    2 0 Отговор
    В статията пише че поскъпването е 6-12% , по мои наблюдения е доста повече , но да кажем е 20%
    Не знам какво ще стане до края на годината , но дори и с30 % да паднат цените ( не ми се вярва ) , пак ще си останат скъпи имотите
    По долу прочетох мнение за Македония и знам от личен опит , че в Скопие цените са равни или по-високи от София
    Македония никой не я брои за държава , а е извън ЕС
  • 17 Стоянова

    1 0 Отговор
    ДО Номер 15 пича

    Сърдечно Ви благодаря за инфото , ще пиша какво е станало
  • 18 Варна

    2 0 Отговор
    Доклавам за пазара във Варна
    Цените ми се виждат по надути от преди кризата
    Нямам логично обяснения защо е така
    Моля и от други градове да пишат
    За София вече разбрахме че се е раздвижил пазара и са скочили цените
  • 19 пича

    1 3 Отговор
    ДО СТОЯНОВА - В ХАДЖИ ДИМИТЪР - ГЛЕДАЙ ДО МОСТА ЧАВДАР - УЛ ИЛЬО ВОЙВОДА - НЯКЪДЕ НА 200 МЕТРА ОТ БЪДЕЩА МЕТРО СТАНЦИЯ - ТРИ НОВИ БЛОКА ПО 20 АПАРТАМЕНТА СОПСТВЕНИКА НА - 2 ОТ ТЯХ Е -- ВЛАДИМИР - ТЪРСИ ВЛАДИ И РАЗГЛЕЖДАИ - НЯМА ДАВАШ ПАРИ НА ПОСРЕДНИЦИ
  • 20 гого

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    и като се събуди беше ли се изпотил? ;)

    Коментиран от #38

  • 21 НАПОЛЕОН

    0 3 Отговор
    ЗА ТИЯ КОИТО ЕХИДНО СЕ ПОСМИХВАТ НА ПАЗАРНИТЕ АНАЛИЗИ ЩЕ ИМ КАЖА:КАТО СТИГНАТ ЦЕНИТЕ 1200-1300 ЕВРО КВАДРАТА ТОГАВА ЩЕ СЕ МОЛЯТ ,ЩЕ ПРАВЯТ МЕТАНИ ЗА ДА КУПЯТ НЕЩО АМА НЯМА ДА ИМА КАКВО.АЙДЕ ,ЧЕ БАНЯТА ЗАТВАРЯ И ТЕЛЯКА СЕ ИЗМОРИ

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "НАПОЛЕОН":

    ти какво чакаш? Още ли не си изтеглил кредит да купиш нещо?
  • 23 Dimitar

    1 0 Отговор
    Пак почнаха с глупостите.
    Стига лъгахте. Хората нямат пари.
    Повечето вече са с кредити, а Вие очаквате да купуват на по 1000Е.
    Отделно е демографската криза, която ще покаже зъби след 10 г. когато ще има много свободни жилища, а хора не.
    Мислете преди да взимате кредити.
  • 24 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    по елементарна лъжа не бях чувал
  • 25 Змейбалкански

    0 0 Отговор
    Ама че глупости,продавам 3стаен в Дианабад панел и 4стаен в Младост1 пак панел,на прекрасни места,направени,обзаведени и просторни,няама кой да ме напсува от 3 седмици на по 800евро/кв.м,какви над 1000 евро,хората обедняха,банките прибраха всичко и удушиха за 8 години де що е нормален човек,само те дебнат с поставени лица и фирми да изкупуват на безценица,но и това няма да ги спаси,всичките ги чака бърз фалит до 5 години,и така им се пада,дето са много алчни,първа ще изгърми ДСК,най-голямата.....

    Коментиран от #28

  • 26 Петко

    0 0 Отговор
    Малийи това да продаваш жилища си е голяма далавера.То опашки , то чудо! В нотариусите не можеш да се разминеш от хора прехвърлящи жилища.
  • 27 Чочо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "пича":

    Пиши по грамотно бе човек! Акъл даваш, а не можеш да пишеш.
  • 28 Дядото

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Змейбалкански":

    Ами намали малко цената и ще ги продадеш. Такива като теб "надуват имотния балон" пък после някой друг им е виновен.
    Всяко нещо срува толкова колкото ти предложат- това го внаеш. И никой не те е карал да ги "пудриш" жилищата за по висока цена, хората, в това число и аз, предпочитат те да си направят ремонта по своя концепция. Аз си купих на шпакловка и замазка, имах свое виждане как да изглежда жилището ми и така го направих. Не съм давал пари за да руша фантазиите на някой.
  • 29 Търсещ

    0 0 Отговор
    Това трябва да мине през платените статии. И даже ние клиентите да наддаваме за жилищата, дори и да се бием.
    От всякъде едно и също "лихвите падат"(ама сигурон се компенсират с такси), "трима купувачи на жилище", може би в София, ама в другите градове със 700лв - 200 ток ли, горива ли, храна ли?
    Недай Боже да имаш и ученик. На бежнаците им е лесо там президента ще им раздаде, само въпроса е кой ли ще ги плати.
    Тук изниква въпроса кой има интерес от тази истерия около жилищата - медии(заради статии като тази), олигархични кръгове(строителните предприемачи), банки (заради кредитите).
    Кой е отново е пострадалият от всичко - обикновенният българин(не цигани, евреи и т.н.) - този който плаща ток, винетки, сметки, данъци такси, билети.
    Отново всичко е срещу нормалният българин и "българските медии" и организации на издръжка на обикновенният българин.
  • 30 123

    1 0 Отговор
    Стойчев: Огромната част от нацията иска час по-скоро да се изнесе
    Не сме повече от 6 милиона, коментира социологът
  • 31 Брокер

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    Много точно си го написал (без пристрастия) , това точната действителност на пазара , която се разигра в последните 3-4 години. Който е могъл да се възползва : ЕВАЛА, който не е могъл сега седи и плюе. 1000 Е на кв.м. за панел ??? Да ама даже и не можеш да го намериш в кв. Лозенец , Изток , Изгрев . В Дианабад е 900 Е на етаж 1 или последен. На етаж от 3 до 5 няма предлагане (в този случай няма как да говорим за цена на кв.м.). Благодаря за вниманието.

    Коментиран от #37

  • 32 Ники

    0 0 Отговор
    И във Търговище са яко надути цените на имотите пък заплатите по 400 лева
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Радо

    1 0 Отговор
    И аз си мислех че брокерите лъжат но като взех да търся-друго се оказа.Нищо читаво няма. На зелено се изкупуват средните етажи още преди първа копка.Не гледайте обявите ами потърсете на живо...
  • 35 123

    1 0 Отговор
    През 2008г. когато беше бума на имотния пазар странно защо нямаше нито една статия, че цените скачат, а тогава наистина скачаха и то с дни. Много странно!!! Това се случи малко след влизането на BG в EU. Какво ли ще стане, ако хипотетично излезем от EU.
    Миналата година всеки месец имаше по една такава статия, а днес само за един ден са три!!! Много странно
  • 36 Богтир Кафелников

    0 0 Отговор
    Кви глупости пишеш незнам - влез в който и да е сайт за имоти и потърси?
  • 37 Пак аз

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Брокер":

    Кви глупости пишеш незнам - влез в който и да е сайт за имоти и потърси?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 гого

    1 1 Отговор
    ''за едно жилище вече има по 2-3 клиенти'' - ха ха ха х. Иска им се на наглите брокерчета да е така, но не е.