Last news in Fakti

11 Май, 2016 14:33 4 191 4

Строят се по-малко сгради, но с повече жилища

  • imot.bg-
  • жилища-
  • ново строителство-
  • данни
Строят се по-малко сгради, но с повече жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

За първите три месеца на 2016 г. са пуснати в експлоатация 543 жилищни сгради с общо 2291 апартамента. Сравнявайки данните със същия период на миналата година се отчита спад от 1.1% в броя на пуснатите в действие сгради, но ръст в броя на жилищата в рамките на 62.6%. От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през първото тримесечие на 2016 г. със стоманобетонна конструкция са 75.9%, с тухлена - 20.8%, с друга - 1.8%, и с панелна - 1.5%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Бургас - 80 сгради със 713 жилища в тях, Варна - 69 сгради с 500 жилища, и Пловдив - 55 сгради с 261 апартамента. Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (37.3%). Следват тези с три стаи (29.3%), а най-малък е броят на апартаментите с шест и повече стаи - 3.4%.

Към момента в София се оферират близо 800 жилища ново строителство, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Част от се предлагат на шпакловка и замазка, а други са напълно обзаведени. Ако търсите по-голям имот от първия вид, например в Лозенец, то стойността му е около 153 000 EUR. Срещу тази сума получавате 4-стайно жилище с разгъната застроена площ от 141 кв.м. Тухлено обзаведено 2-стайно жилище в Манастриски ливади може да се купи срещу 73 999 EUR. Доста предложения има и в „Овча купел”. Апартамент, разположен в сграда, чието строителство е завършило тази година се оферира на сумата от 44 000 EUR. Имотът е с разгъната застроена площ от 57 кв.м.

Строят се по-малко сгради, но с повече жилища

Строят се по-малко сгради, но с повече жилища

Строят се по-малко сгради, но с повече жилища


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко Поскъпва

    1 0 Отговор
    цените растат , търсенето също..но няма какво читаво да се купи

    Коментиран от #2, #4

  • 2 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Всичко Поскъпва":

    цените и търсенето растат само в брокерските сънища, събуди се ;)
  • 3 странно

    0 0 Отговор
    Защо стоманобетонните и тухлените са отделни категории?
  • 4 haha

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Всичко Поскъпва":

    моля те не изкарвай строителите глупаци...Те не са ! Ако търсенето беше толкова голямо и най-вече има плащащи будали строителите щяха да са се изтрепали да строят от 2014 насам...А то май има намаление на строежите...и е обяснимо продават се само добре ценообразуваните проекти другото гние на кота покрив с години...Сега гледам една 10-годишна сграда започнали да работят пак по нея /на спирката на тролей 2 и 9 - пресечката на Дойран и Гоцето/. Щастливците от преди 10 години да черпят...:-) след още 10 може и да се нанесат ...ако са живи :-)