Last news in Fakti

11 Май, 2016 21:03 6 745 23

Най-скъпите градове за паркиране в Европа

  • паркинг-
  • градове-
  • такса-
  • гараж-
  • цена

Какви са цените за час престой на автомобил в централната градска част на някои от големите европейски столици към април 2016 г.? На първо място в класацията, изготвена от Euronews, е Лондон. За 1 час таксата е 8 EUR. На последното място е София, където в „Синя зона” цената е 1 EUR на час.

Интересно е да се отбележи, че цената за гараж в редки случай е съпоставима с тази на жилищата. Така например, наскоро в британската столица гараж беше продадено за 445 600 EUR, което е два пъти по-скъпо в сравнение със средните нива, на които се търгуват жилищата. Иначе, средната стойност на гараж в Лондон е 25 260 EUR. По този показател на едно от последните места е Букурещ, където гараж се продава средно срещу 1680 EUR/кв.м. Какво е предлагането в центъра на София и на какви цени може да видите ТУК.

В Мадрид и Барселона час паркиране в центъра струва, съответно 4.89 EUR и 3.70 EUR, а цената, на която може да се купи гараж е относително ниска – около 4000 EUR/кв.м. В Норвегия един час струва 6.40 EUR, а квадратен метър от гараж 6280 EUR.

ТОП 10 на най-скъпите градове в Европа за паркиране

град 1 час престои (в EUR)
1 Лондон 8
2 Стокхолм 7.65
3 Осло 6.4
4 Копенхаген 5.11
5 Амстердам 5
6 Мадрид 4.89
7 Париж 4
8 Виена 4
9 Атина 4
10 Цюрих 4

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОБИ

    2 2 Отговор
    колко е средната заплата в тези градове???
    КАКЪВ Е ТРАНСПОРТА?
    ВИЖТЕ КОЛКО СА ДРУГИТЕ РАЗХОДИ % ОТ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА?
    ТАКСА СМЕТ?

    НЕ ЗНАМ ДАЛИ СМЯТАТЕ ,ЧЕ ПРОФАНИ ЖИВЕЯТ ТУК САМО!??
    ЗАТОВА САМО ЦИГАНИ И ВИЕ ЩЕ ОСТАНАТ ТУК!

    Коментиран от #4, #8

  • 2 scbg

    3 0 Отговор
    Що един път не направихте и сравните средните заплати.

    Коментиран от #3

  • 3 ала бала

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "scbg":

    защото са независими журналисти за това
  • 4 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ОБИ":

    Колко пък са наемите там?
    Ако в София взимаш 1000лв и плащаш 1евро на час, то в Лондон в Лондон трябва да взимаш 8000лв или над 4000 паунда. А знаеш ли колко е квартирата там и колко е тук? В Лондон над половината от дохода отива за наем, докато в София може да си вземеш хубав апартамент за 500лв за цялото семейство.
    Лесно се говори, но като отидеш в чужбина и видиш как цигарите ти са по 6 евро, дюнера 4 евро, билетчето е 2,4евро, а паркирането както се вижда е над 4 евро.

    Коментиран от #5, #6, #14

  • 5 бобо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Лондон е огромен град и е топ 5 световни бизнес центрове.......а София е ???? не те чух ??....
  • 6 турист

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Годишна карта за всички линии във Виена е 360 евро.Не ти трябва нито кола нито гараж можеш да отидеш навсякъде лесно не като в София. А моля другарката иска билетчето да стане 1,60 а и до сега картата беше 500 лева за година.Хайде да не правим сега сравнения колко били цените на храни,билетчета и други неща от първа необходимост в Париж,Виена,Лондон ,какви доходи има там и какво е качеството на транспорта и стоките които купуваш.

    Коментиран от #7

  • 7 Киро

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "турист":

    Евтина е годишната карта във Виена, за да може да се вози цялата емигрантска сволоч евтино и все пак да плаща.
    Ти се вози при маймуняка, остави белите хора да ползват коли, мотори и велосипеди и не умувай за неща, дето не разбираш, да не ти дам 1200 примера за цени във Виена и цени в София!

    Коментиран от #13, #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гошо

    0 0 Отговор
    За твое сведение средната заплата за софия не е 1000лв. Не знам от къде си я измисли тази цифра но не си познал.
  • 10 Киро

    1 0 Отговор
    Гоше, за такива, като тебе, не е 1000 лева, така е.

    Всъщност средната заплата в София е около 1200 лева.

    И ако можеше малко да мислиш - при положение, че средната за страната е 800 по официална статистика (която е реално повече, защото често се крият доходи/данъци), колко да е в София, бе?
  • 11 Пара

    0 0 Отговор
    Боже боже.... ето поредният пленник на медиите. 1200 средна заплата хахахах ти сигурно си един от онези хора от село които си мислят, че в София са яко паралии и се взимат големите заплати. 1000+ лв взимат не повече от 20% от жителите на София всички останали са под 1000лв. Ето ти статистики щом искаш. И по друга статистика България е с най-ниска минимална и средна заплата в целият Европейски съюз и се счита за бедна и мизерна държава от другите страни. Та те бежанците не искат да остават тук понеже било мизерия. Мисли малко преди да пишеш, а не просто така чул от тук от там и вече знаеш кое как е.... Най-лесното нещо което може да направиш да се убедиш е да влезеш в джобс и да видиш за колко пари са всички обяви.. 10% над 1000 и другото е под 800. Мисли моето момче мисли не бъди поредната овца в стадото
  • 12 Пешо

    0 0 Отговор
    Кой е източника на тази статистика?! Защо не са споменати напр. Букурещ, Братислава, Любляна, Прага?!
  • 13 jambazina

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    Те тия там не си купуват билети, просто се возят, има си групи дето навсякъде транспорта им е без пари, затова и не им пука колко се вдига билета.
  • 14 Мишка

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Ами що тичате в чужбина като ви е гадно бре.Стойте си в България бачкайте в София и правете пачки.Ефтин живот добри пари радост и щастие.

    Киро пак се изцепваш неподготвен.Невярвай на официални статистики те са за такива лапнишарани като теб миличко.

    Коментиран от #17

  • 15 турист

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    И месечната е евтина и понеже си много запознат кажи ни колко е средната заплата в Лондон,Париж и Виена,а после ще ни обясниш защо се мъчат тези хора там с високи наеми и цени и не дойдат в България на евтинията.
  • 16 comment

    0 0 Отговор
    8000 лв са около 3000 паунда, а не 4000 и да, вземат такива заплати, че и по-големи. Който е на минималка си ползва метрото и бъс /които са много добре развити/ и не му трябва паркинг.
  • 17 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мишка":

    Е много знаете, затова ви казвам, че не е толкова чудесно и там.Ето ви таблица с доходите, в Лондон е два пъти по-висок средния доход сравнено с цяла Англия. Гледайте цифрите на чисто доход на седмица, което е след данъци и такси:
    http://metro.co.uk/2015/11/18/how-does-your-salary-compare-with-the-rest-of-the-country-5511194/
    Към 2600 паунда месечно се падат, естественно, че е по-добре отколкото при нас, но като си махнеш наем, развлечение, транспорт, дрехи, храна и др. реално не остава много и хората работят от заплата до заплата като не всеки може да си позволи кола. В София и студентите са с коли, добре, че направиха метрото, за да отдъхне малко трафика и задръстванията. Аз съм бил студент в чужбина и освен градски транспорт - и то със студентско намаление, и велосипед друго не съм могъл да си позволя, както и моите колеги кореняци, и те живееха така. Затова употребата на автомобил в големите градове е нормално да се оскъпява с такси, особенно в София където повечето коли не отговарят на каквито и да е еко норми и нямат нито филтри, нито катализатори.
    Мрънкате за данъците, мрънкате за горивата, но не слизате от колите. Напротив при първа възможност им изрязвате катализаторите. Отидете да се пробвате да живеете по същия начин и да си позволявате същите "екстри" там и се убедете сами как е.
    Аз живея и работя тук, не в чужбина и не съм заинтересован да плюя, но виждам, че не е толкова зле тук, а много се мрънка.

    Коментиран от #18, #21

  • 18 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Я се пробвай да изчислиш средната работна заплата в София след данъци и осигуровки. Те тогава ще разбереш защо нашите управници не ги интересува от какво се изхранват Българите.
  • 19 гост

    0 0 Отговор
    В Германия паркинга е 1 EUR на час.В München,например.
  • 20 Джон Смит

    0 0 Отговор
    Бил съм в Лондон и съм живял! Да отидеш с кола в центъра е глупаво (Лондон). Там нямат това недоразумение регистрация на кола в КАТ. Кархме една малолитражка, 3 години никаква почти подръжка. Отива на скраб и нова след това за 200 пауда.
  • 21 гого

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    А ти на колко годинки си моето момче? И изобщо какво си видял от живота?
  • 22 Киро

    0 1 Отговор
    Само пълен смотаняк не може да изкара 1000-1200 лева в София, драги.

    Вие си направете сметката какви сте.

    И да, средната заплата в Лондон НЕ Е 3200 паунда.

    В България изобщо не е зле за тия, дето могат нещо, имат знания, образование и ИМ СЕ РАБОТИ.

    А плювачите - обикновено разни мишоци, дето ги мързи, че им се реве, не знаят нищо и не могат нищо и обикновено имат образование като нещо от сорта на Хондураска филология (нямат акъл, ма влезли да избутат нещо виШУ, че после да не работят) - за вас няма, да!
  • 23 Киро

    0 1 Отговор
    И сега специално за другарите скимтачи:

    http://www.nsi.bg/bg/content/3930/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82

    Официалната статистика на НСИ относно средната заплата в София.

    При това, скимтачи, това е официална, реалната е много по-висока, защото се крият данъци от доста фирми и хора!