Last news in Fakti

1 Юни, 2016 15:11 21 751 10

Откриха най-дългия тунел в света (СНИМКИ)

  • швейцария-
  • тунел-
  • откриване
Откриха най-дългия тунел в света (СНИМКИ) - 1
Снимки: АР/БТА

След близо две десетилетия работа, в Швейцария беше открит най-дългия тунел в света. Gotthard Base Tunnel е с дължина 57 км. Минава през Алпите и свързва северна с южна Европа. Швейцарците окачествяват съоръжението като „революционно” в инфраструктурната област. Тунелът свързва кантоните Ури и Тичино и разстоянието между тях ще може да се преминава за 20 минути.

С реализирането на Gotthard Base Tunnel тунелът в област Сейкап (Япония), чиято дължина е 53.9 км., остава на второ място. Третата позиция е за тунела под Ла Манш с дължина 50.5 км., който свързва Великобритания с Франция.

Решението за строителството на тунела е взето на референдум още през 1992 г. На места дълбочината му достига 2.3 км. На строителите им се е наложило да разбиват 73 вида скали – някои твърди като гранит, а други меки като захар. Изкопани са близо 28 млн. тона скална маса. Специалисти са изчислили, че с нея могат да бъдат построени пет хеопсови пирамиди. Строителството е продължило 17 години. В него са участвали 2600 работници, от които 9 са загинали.

Gotthard Base Tunnel ще създаде бърза железопътна връзка между Ротердам в Холандия и Генуа в Италия. От днес до ноември тунелът ще бъде в тестови период, а когато в началото на декември бъде пуснат в експлоатация от Цюрих до Милано ще се стига да 2.40 ч., което е с един час по-малко в сравнение със сега.

Съществена част от новия тунел е икономическата и екологична изгода от неговото реализиране. Прогнозите са, че количеството им ще се увеличава с всяка изминала година. Така че наличието на съоръжение като Gotthard Base Tunnel ще пести не само време, но и ще спомогне за опазване на околната среда. Очаква се през новия тунел на ден да преминават 260 товарни и 65 пътнически влака. Първите ще развиват максимална скорост от 160 км/ч, а вторите – 200 км/ч. Благодарение на факта, че тунелът в по-голямата си част е прав, някои от влаковете ще могат да развият скорост от 250 км/ч.

Инвестицията в Gotthard Base Tunnel възлиза на 8.3 млрд. EUR. Очаква се тя да се възвърне в рамките на 10 години от горивни такси, пътна такса за тежкотоварните превозни средства и държавни заеми.

На официалното откриване на Gotthard Base Tunnel присъстваха германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци и австрийският канцлер Кристиан Керн.

Откриха най-дългия тунел в света (СНИМКИ)

Откриха най-дългия тунел в света (СНИМКИ)

Откриха най-дългия тунел в света (СНИМКИ)

Откриха най-дългия тунел в света (СНИМКИ)

Откриха най-дългия тунел в света (СНИМКИ)

Откриха най-дългия тунел в света (СНИМКИ)

Откриха най-дългия тунел в света (СНИМКИ)

Откриха най-дългия тунел в света (СНИМКИ)

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 4 Отговор
    Панаирдджии! Да внимават само да не гори като другия им тунел с фуникулера в Алпите!
  • 2 321

    2 0 Отговор
    Добре 123, ще им кажа да внимават...
  • 3 еиеише

    0 1 Отговор
    Аз на гръб ще пренеса 100 пъти повече
  • 4 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    ДА ПРАВЯТ ХОРАТА
    ИМАТ АКЪЛ И ИДЕИ

    Коментиран от #5

  • 5 Джими

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Vasik Atanasova":

    Не е само до акъл Васик , по важното е че харчат правилно парите на данъкоплатците!

    Коментиран от #6

  • 6 незнайко

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Джими":

    Прав си, ние не можем да прокопаем и 5 километров тунел под Стара планина. Замислен е преди 25 години. Къде са те, къде сме ние?
  • 7 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Добре, че швейцарците не са на тази територия --- щяха да прекарат тунел НАДЛЪЖНО под Стара планита -- от София до Слънчев бряг !!!
  • 8 ИАЗ

    3 0 Отговор
    И ТУНЕЛА ИМ ТУНЕЛ И ЗАРЯТА ИМ ЗАРЯ И ДЪРЖАВАТА ИМ ДЪРЖАВА ................

    Коментиран от #10

  • 9 SAAB

    3 1 Отговор
    Срамота ! ....Не се ли сетиха да повикат огнебореца да клъцне лентата ?
  • 10 Капота

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ИАЗ":

    А у нас ла.ната ни ла.на, когато ние сме били под турско робство, по онеа ширини - Италия, Франция, Швейцария е имало писатели, лекари, строители, философи, още през 14, 15, 16 век са имали катедрали и жилища на 2-3 етажа, канализация и тн, а у нас Ганьо си седи у двора, псува всички и дебелее, па и самочуствие има, глупакът не знае че е глупак