13 386 9

Зет от Миладиново гради къща с желязна конструкция в Богатино

Милена Богданова

Къща с желязна покривна конструкция привлича вниманието на всички в центъра на ардинското село Богатино. Тя се изгражда по идея на Реджеб Касаб от Бурса. Той е зет в селото и е родом от кърджалийското село Миладиново.

„Къщата на родителите на съпругата ми Фердие стоеше от десетилетия празна в Богатино. Решихме заедно с брата на съпругата ми Юксел да я ремонтираме, но покривът й бе в окаяно състояние и беше протекъл. Гредите бяха изгнили, а керемидите изпочупени. Дървеният гредоред между първия и втория етаж също създаваше проблем. След дълго проучване вместо да укрепим гредореда или да леем плоча, решихме да преустроим къщата с желязна конструкция”, заяви Реджеб Касаб. Според него металните конструкции разполагат с много положителни качества. Те са сигурни и устойчиви на земетресения и други природни бедствия и ако бъдат поддържани правилно имат около 100 години живот на употреба.

Кметът на Богатино Юзджан Махмуд  заяви, че през лятото идвам много изселници, които ремонтират бащините си домове. „Това е първата къща с желязна конструкция не само в Богатино, но и в региона. Надявам се още много изселници да идват и да ремонтират къщите си и да си почиват в родното място”, казва Юзджан Махмуд.

В Богатино по постоянен адрес има  603 души. Повечето са възрастни хора. Най-старият жител е на 92 години. Мъжете работят по строителните обекти както в страната, така и в чужбина. Всяко семейство има по една –две крави. От години тук не е бодван стрък тютюн. А навремето това е бил основният поминък, който донесъл и името на селото.

 


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • антимюсли
  Отговор
  1 16:22  28.07.16
  Абе кви са тея статии-некъв турчин си ремонтира къщата -чудо голямо. като няма какво да пишете не пълнене раздела с тъпотии

  Коментиран от #2

 • САНСО
  Отговор
  2 16:25  28.07.16

  До коментар #1 от "антимюсли":

  ми що четеш ? не с зор , не си роб ?
 • димо
  Отговор
  3 16:28  28.07.16
  статията ми хареса ..евала на човека
 • бате Петьо
  Отговор
  4 01:48  29.07.16
  Нали се строи в България , значи е добре . Какво значение има кой , нали инвестира средства у нас . Знам колко много къщи по селата опустяват и се разрушават , а и биват обирани от бай ......... Браво на човека !

  Коментиран от #6

 • бате Петьо
  Отговор
  5 01:50  29.07.16
  Даже бих му помогнал с ел.инсталацията - виждам , че още няма .
 • Дидо
  Отговор
  6 09:14  29.07.16

  До коментар #4 от "бате Петьо":

  Абе има разлика кой строи у нас--утре като дойдат на тоя всичките му деца и внуци ,ще поискат и джамия да си построят в селото---та сам си прави изводите нататъка.........
 • Paff
  Отговор
  7 11:04  29.07.16
  Всичко хубаво ама с тая метална конструкция...някои мисли ли за мълниезащита и самата ел. инсталация в къщата?

  Коментиран от #8

 • джафф
  Отговор
  8 11:41  29.07.16

  До коментар #7 от "Paff":

  А дали ли чувал за заземяване. Когатоя заземят металната конструкция няма страшно,става по безопасна от панелки,тухлени и разни други конструкции. Токът минава по най-краткия път със най-малкото съпротивление.

  Коментиран от #9

 • Paff
  Отговор
  9 13:12  29.07.16

  До коментар #8 от "джафф":

  Щом си казал...ще стане магнит за всяка мълния и нещата стават непридвидими. През какво ще мине, какво ще уцели...

Напиши коментар:


Публикувай