Last news in Fakti

15 Август, 2016 06:16 7 518 1

20-годишен ипотечен бум в Чехия

  • чехия-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит

През юни 2016 г. в Чехия беше достигнат 20-годишен рекорд по отношение отпуснатата сума при ипотечното кредитиране. За първото полугодие на настоящата година са били отпуснати 54 000 жилищни кредита като общата сума е 102 млрд. крони, или 4.45 млрд. EUR. Рекорд има и при броя на реализираните сделки. Само за първите шест месеца е достигнато нивото за цялата 2004 г.

Ако се прави сравнение с първото полугодие на миналата година, то и тогава броят на взетите нови ипотечни заеми е бил 54 000, но сумата е била по-малко – 88 млрд. крони, което е с 20% по-малко в сравнение с януари-юни 2016 г.

По-високата достъпност до банков заем за покупка на жилище провокира ръст в цените на апартаментите. Само за първото тримесечие поскъпването е в рамките на 4.5% на годишна база.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Др Ками

    0 0 Отговор
    Ипотечен бум звучи като голяма измама, инфлация, огромно обедняване на народ, всъщност става дума за огромна престъпна практика позволена от държавата