2 924 0

ТОП 5 на най-лошите градове за живот

Снимка: АР/БТА
Снимка: АР/БТА
Милена Богданова

Политически и социални протести, заплаха от тероризъм и редица други фактори превръщат редица градове по цял свят непривлекателни за живот. Изданието Economist Intelligence Unit е изготвило класация за ТОП 5 на най-лошите за живот градове. Интересно е да отбележи, че като цяло нивото на качество на живот в редица градове в Западна Европа също се е понижило. Основната причина за това са редицата терористични атентати в Париж, Ница и Брюксел. Всеки от 140-те града, включен в класацията, е получил от 0 до 100 точки. Населените места са оценявани по следните параметри: ниво на здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура, но не и цената на живот. Ето и ТОП 5 на най-лошите градове за живот:

5. Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея

Градът е получил само 30 точки от възможни 100. Основната причина за лошия живот са нестихващите политически и обществени протести. Нивото на здравеопазване също е едно от най-ниските в света.

4. Дака, Бангладеш

Терористичните атаки са основният фактор столицата на Бангладеш да се окаже сред най-лошите за живот. Дака е с най-малко точки по отношение развитието на инфраструктурата.

3. Лагос, Нигерия

Това е градът, получил най-малко точки по отношение на сигурността. Причината е, че терористичната организация „Боко Харам” редовно организира терористични актове, които вземат много човешки жертви.

2. Триполи, Либия

Ескалацията на въоръжени конфликти в Либия сериозно подкопава равнището на живот в града. Причината са действията на Ислямска държава в Близкия Изток и Северна Африка.

1. Дамаск, Сирия

Градът остава в центъра на въоръжен конфликт, поради което равнището на стабилност там е изключително ниско. И именно този конфликт е причина и в други сектори на живот Дамаск да не е сред преуспяващите градове, включително образование, здравеопазване, инфраструктура.Напиши коментар:


Публикувай