1 146 0

Документите за тютюневите складове са предадени на Прокуратурата

Документите за тютюневите складове са предадени на Прокуратурата
Милена Богданова

Във връзка с разследването на пожара в тютюневите складове в Пловдив, Министерството на културата предостави днес на Прокуратурата цялата налична документация от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), отнасяща се до статута на емблематичните сгради. Тютюневите складове, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

Министерството на културата предостави на Прокуратурата и Констативния протокол за извършената спешна проверка на място по разпореждане на министър Вежди Рашидов заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив. Проверката в „Тютюневия град” беше извършена от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата.

На компетентните органи на Прокуратурата днес бе предоставена и цялата налична документация от 2010 година, свързана с проекта за демонтаж на два от най-хубавите тютюневи склада в гр. Пловдив. Емблематичните сгради бяха спасени от събаряне, след като Министерството на културата отхвърля проекта на италианските собственици от  дружеството „Р.И.П.А.“ ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай