4 115 5

Един от най-дългите мостове е факт (СНИМКИ)

Милена Богданова

Един от най-дългите мостове в света вече е пуснат в експлоатация. След тунелът Мармарай, който беше открит през есента на миналата година, дойде ред и на друго чудо на инженерната и строителна мисъл – третият мост над Босфора. Съоръжението ще облекчи значително трафикът между европейската и азиатската част на мегаполиса.

Мостът „Явуз Султан Селим” е на стойност 3 млрд. USD. Построен е от турско-италиански консорциум и е най-широкият висящ мост в света – 58.4 метра. Дължината на съоръжението е 1408 метра. То е с 10 ленти, от които две са железопътни.

По предварителни изчисления отварянето му ще спести 1.75 млрд. USD разходи за гориво и енергия, тъй като ще съкрати значително времето за пътуване. Важно е да се отбележи, че в посока от Европа към Азия таксата за преминаване ще бъде 3 USD, а обратния път – от азиатската към европейската част, ще е безплатен. Очакванията са по моста на ден да преминат поне 135 000 превозни средства.

„Това не е само мост. Това е произведение на изкуството и строително чудо – най-широкият мост в света и най-дългият с ж.п. път. Този мост няма да обслужва само Истанбул. Той ще свързва Европа с Азия. Той е продължение на Пътя на коприната”, каза по време на официалната церемония по откриването министър-председателят на Турция, Бинали Йълдъръм.

„Явуз Султан Селим” е само част от много по-грандиозен проект – магистрала по северната част на Мраморно море, чието реализиране е разделено на три фази. Мостът е първата част и тя вече е реализирана. Останалите две включват изграждането на магистрали и свързването с местната пътна мрежа.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Де юре
  Отговор
  1 23:29  26.08.16
  Нашия ще му резне ли лентата?

  Коментиран от #3

 • сейко
  Отговор
  2 23:52  26.08.16
  У нас магистрали не виждаме камо ли такива мостове ще видим някога да правят.
 • moiraine
  Отговор
  3 19:32  27.08.16

  До коментар #1 от "Де юре":

  Разбира се, че беше там, колега. Как си представяте подобно мероприятие без Първокоп Ленторезов.
 • станишев
  Отговор
  4 20:19  27.08.16
  ни е не сме и деветата дупка на кавала.... а не знам коя хах а това да сме на тоя хал е че сме крадлива и завистлива нация ,в която политиците гледат за един два мандата какво да открадат и идват следващите ...роднини протежата и пак всичко с начален
 • Само гост
  Отговор
  5 11:41  28.08.16
  Каквито и ще да са турците хората строят, градят, плодят, прогресират в почти всеки аспект и така на татък а, ние какво да строим? Ние намаляме като население за кого да строим и градим? За тези дето ги няма ли?

Напиши коментар:


Публикувай