Last news in Fakti

11 Септември, 2016 10:42 17 307 14

Един човек получи 4.5 млрд. USD компенсация

  • световен търговски център-
  • силвърстийн-
  • обезщетение

От терористичните атаки в Ню Йорк на 11 септември, точно преди 15 години, някои хора успяха да спечелят милиарди. Най-яркият пример за това е Лари Силвърстийн, чийто казус спокойно може да влезе в учебниците по застраховане.

Само няколко дни след разрушаването на Кулите Близнаци се появяват и първите желаещи да получат компенсации за причинени морални, физически и материални щети. Сред тях е и Лари Силвърстийн, на когото съдът присъжда обезщетение в размер на 4.5 млрд. USD.

Силвърстийн е сред най-крупните бизнесмени в сектора на недвижимите имоти в САЩ. Той взема под наем офиси в Световния Търговски Център за срок от 99 години и по чудо остава жив по време на атентатите, случили се на днешния ден преди 15 години. Заедно със своя баща и най-добър приятел, Силвърстийн открива агенция за недвижими имоти през далечната 1957 г. 21 години по-късно той вече е собственик на 5 сгради от Пето Авеню. Друга знаменателна сделка е придобиването на сгради на Wall Street през 1980 г. Същата година печели и търг за застрояването на последния парцел, собственост на Port Authority Ню Йорк и Ню Джърси (PANYNJ). На въпросното място започва строителството на 7-мата сграда от Световния Търговски Център. През 1995 г. PANYNJ решават да приватизират Световния Търговски Център, но вариантът с продажбата на имотите се оказва доста сложна, поради което е прието решение за отдаването му под наем за срок от 99 години. През януари 2001 г. Силвърстийн прави предложение за сумата от 3.2 млрд. USD, което е с 30 млн. USD над офертата на тръста Vornado Realty. На 25 юли 2001 г. Силвърстийн става фактическия арендатор на Световния Търговски Център, а именно върху сгради 1, 2, 4 и 5, както и на 39 500 кв.м търговска площ. Сделката е струвала 14 млн. USD.

По традиция Силвърстийн е започвал деня със заседание със закуска на върха на една от кулите. Във фаталния ден, обаче съпругата му е настоявала да отиде на зъболекар, което е и спасило живота на магната.

Всички сгради от Севтовния Търговски Център – от първа до седма са разрушени или получават значителни повреди в резултат на терористичния акт. Номиналната обща сума на застрахователната полиза на четирите сгради взети под аренда от Силвърстийн само няколко месеца преди трагедията възлизат на 3.55 млрд. USD. Той е поискал двойно по-голямо обезщетение – 7.1 млрд. USD, като е изтъкнал, че атаките на Световния Търговски Център трябва да се разглеждат като два отделни случая. Застрахователната компания обаче не се е съгласила с подобна трактовка и решението е било оставено на съда. Там все пак Силвърстийн успява да спечели 4.5 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цецо 95

    1 0 Отговор
    Знаел ли е че спецчасти поставят експлозиви по щахтата на асансьорите ? Може бе затова му плащат щото именно той е разрешил и подпомогнал тази дейност

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Кога му е вървяло на сиромаха?
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Много е странно месец преди инцидента той да ги застрахова срещу, забележете, терористични атаки! Не е само земетресение, наводнение или подобно, а точно това което се случва на 11 септември. Никога дотогава не е бил изключван тока в сградата, никога досега не е била премахвана охраната с кучета, никога досега не са работили екипи през ноща и никога досега не са извършвани дейности на екипи без да се знае какво правят. Е преди 11ти всичко това е станало факт и резултатът на 11ти се видя. Сграда Н7 е със значително малки поражения, но и тя бива премахната понеже там са сървърите на борсите, застрахователите и фбр, после се оказва, че нямат копия от данните и множество фирми и големи корпорации заличават доказателства за измами в размер на милярди долари. Дни след падането материалите започват да се изкарват за рециклиране към Китай, без разследване, без сглобяване на пъзела, без логично обяснение защо толкова бързо се унищожават вещественни доказателства за този феномен в строителството - падане на сгради след малък пожар и то падане без съпротивление. Това е невиждано чудо сред небостъргачите и никой уважаващ се инженер не би си сложил подписа под такова твърдение. Така че от километри е ясна подготовката и инсценировката използвана за оправдание на войните в Близкия Изток.
  • 6 jambazina

    2 0 Отговор
    Поредния случайно спасил се милиардер
  • 7 гост

    1 0 Отговор
    Евреин. Цялата история изглежда като съшита с бели конци, както си е всъщност.
  • 8 баи Димитър

    0 0 Отговор
    Вай завалията , ох горкия „ЧОВЕЧЕЦ" ! ! ! Ми 'кво ли ша чини с толкоз малко парици а ?!
  • 9 Bat Sande

    0 0 Отговор
    И днес продължават да реват въпреки всички факти, че всичко си е тяхно дело...а света гори в терористичната война която разпалиха. Но какво можем да променим ние?! Просто населението на света е твърде много и трябва да се редуцира и трябва да ни монтират чипчета "за наше добро". Още не ни ги имплантират, но пък ни ги дават по 2 за левче и ние сами и доброволно се "имплантираме" в тях.
  • 10 Димитър Колев

    0 0 Отговор
    Много случайности станаха, не сме чак толкава прости!
  • 11 ШРШ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цецо 95":

    Добра теза. И си заслужава като мотив. Но мотивът и извършителят е друг хАмериканец.
  • 12 Чудо

    0 0 Отговор
    "По чудо остава жив" Ха ха ха!
  • 13 Далече

    0 0 Отговор
    Тук сте си направили клуб на завиждащите и мразещите,а?А ве Цеко,ти беше там и видя как поставят експлозиви? Да се смееш ли,да ревеш ли, с таз простотия българска

    Коментиран от #14

  • 14 Цецо 559

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Далече":

    Верно че е простотия българска ама е и прозорлива, да се чудиш кой по-прав - простаците или изтънчените