1 864 2

Великобритания: Ще са нужни 1.8 нови жилища през 2025 г.

Милена Богданова

Проблемът с достъпността на жилища във Великобритания може да се реши като се увеличи броят на отдаваните под наем апартаменти, смятат анализатори от Кралския институт на дипломираните оценители (RICS).

В последно време британското правителство отделя повече внимание и финанси за строителството на повече на брой достъпни жилища за покупка в страната. Но специалистите от RICS смятат, че на първо място трябва да се увеличи броят апартаменти за отдаване под наем.

Към 2025 г. апартаменти ще търсят нови 1.8 млн. граждани, т.е. ще са необходими и толкова на брой жилищни единици. От тази ситуация ще спечелят онези инвеститори, които са в програмата buy to let, но ако продължи недостигът на апартаменти, ситуацията може да се влоши. В резултат цените и наемните нива ще се повишат. Съответно предлагането ще спадне. Именно поради тази причина още отсега трябва да се работи за изграждането на нови жилищни сгради.

Идеята да се обърне повече внимание на наемния пазар, а не на този за покупко-продажба, несъмнено е част от жилищната стратегия на британските власти. Но за решаването на проблема по осигуряването на жилища трябва да се приложи именно програмата за наем. Тя ще доведе обаче до повишаване на цените за покупка, но от двете злини трябва да се избере по-малката.


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 15:43  05.10.16
  А колко джамии ще са нужни през 2025?
 • Гост
  Отговор
  2 13:47  06.10.16
  Ха 1.8 ... поне 2 да бяха ...

Напиши коментар:


Публикувай