2 109 4

Кварталите в София стават едноцветни

Това предвиждат промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община

Кварталите в София стават едноцветни
Снимка: М. Богданова ©
Анатоли Стайков

Всеки квартал на София ще бъде с един цвят на сградите и еднотипни табели на улиците. Това предвиждат промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, публикувани за обществено обсъждане на правителствения сайт strategy.bg.

Предвижда се Столичният общински съвет да приеме наредба за градската среда. В нея ще бъдат заложени изискванията за цвета на сградите в един квартал и тентите по балконите, табелите пред магазините и на улиците. Наредбата включва дори изискването за поглед към важни обекти.

Например на централната ул. "Витоша", заради различни преместваеми съоръжения вече не може да се види едноименната планина, какъвто е бил първоначалният замисъл на улицата. Целта ни е да се ограничи всеки да си прави каквото си иска по фасадата на сградата и в пространството пред нея, коментираха от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) в Столична община.

Строителните разрешения за сгради над 50 метра, каквито са и небостъргачите, вече ще се дават след решение на Столичния общински съвет, а не само от главния архитект. Целта на тази промяна е да бъде засилен общественият контрол върху високото строителство и да има повече публичност на инвестиционните намерения.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Mercedes-Benz
  Отговор
  1 07:15  06.10.16
  Браво! Никога не е излишно да има ред, града се нуждаеше от нещо такова спешно!

  Коментиран от #2

 • гостенче
  Отговор
  2 09:21  06.10.16

  До коментар #1 от "Mercedes-Benz":

  Браво ама те вече презастроиха София..... как сега ще я уеднаквят ? Надали ще задължат живущите да променят цвета на фасадите си.... Поредния безсмислен закон за мен. ДОкато не тропнат с крак и не кажат "в тоя квартал всички згради да са в жълти до кафяви цветове до края на 2018г." значи нищо не са приели. Да вземат да се хващат на работа а не само да генерират тъпотии....!
 • бббббб
  Отговор
  3 13:48  06.10.16
  Има резон в това.Но,кой ще финансира боядисването?
 • Попов
  Отговор
  4 12:38  11.10.16
  Пак инфантилни глупости. Небостъргач. Те се скъсали да правят небостъргачи. Този народ е много зле. То няма иконовика те ми говорят за небостъргачи. Че и ред за построяването им щяло да има. Бравос.

Напиши коментар:


Публикувай