1 263 0

Парламент в плаваща сграда

Милена Богданова

Планираният ремонт на двореца Уестминстър е причина за възникналата възможност заседанията на британския парламент да се провеждат в плаващ модул, разположен на река Темза. Плаващата сграда е дело на архитектурното студио Gensler. Тя ще е с дължина 250 метра и ще е поставена на няколко стоманени платформи.

Дворецът Уестминстър се нуждае от основен ремонт. В сградата трябва да се подмени покривът, ВиК инсталацията, както и електрическата. Необходимо е да бъдат укрепени и стените. В доклад, публикуван през 2015 г., се посочва, че при възникването на пожар има опасност той бързо да се разпространи във всички помещения и да унищожи цялата сграда. По различни оценки ремонтът ще струва между 3.5 и 7 млрд. британски паунда. Той ще продължи 6 години, като началото му трябва да е през 2020 г. Поради недостиг на финансови средства, стартът може да бъде отложен с три години.

През април 2016 г. Дейвид Камерън, който тогава беше премиер на Великобритания, заяви че депутатите не е необходимо да се местят в друга сграда по време на 6-годишния ремонт.

Към момента не е обявяван конкурс за нова сграда на парламента, нито е правена поръчка към архитектурното студио Gensler. Архитектите са изготвили проекта по собствена инициатива. Според тях, преместването на заседанията в плаващата сграда ще спести на британския данъкоплатец 1.8 млрд. паунда, а също така палатата на лордовете и тази на общините няма да има нужда да се разделят.

Авторите на проекта предлагат той да бъде разположено пред двореца Уестминстър. Така ще е на разстояние само 10 метра от парламента. „Благодарение на модулната структура, плаващият парламент ще може да бъде преместван и на други места след завършването на ремонта. Площта може да се ползва например за изложбена зала”, обосновават се архитектите.

Студиото Gensler е създадено в САЩ и към днешна дата има офиси в 46 държави по целия свят. Сред най-известните му проекти са небостъргачът Shanghai Tower, един от терминалите на летище JFK в Ню Йорк и огромният мол The Avenues в Кувейт.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай