19 Октомври, 2016 14:27 5 321 5

Столичната община спря съмнителен строеж на частно училище

  • строеж-
  • парцел-
  • училище-
  • лагера

Общинският парцел в квартал „Лагера“ е предаден на частна фирма „безвъзмездно“ и „безсрочно“

Столичната община спря съмнителен строеж на частно училище - 1

След като повече от месец протестиращи от столичния квартал „Лагера“ алармираха, че Столична община (СО) е подарила на частна фирма огромен парцел „зелен терен“ за „безвъзмездно строителство“ на частно училище, най-накрая тя реши да се съобрази с искането на хората и да отмени собственото си решение за строеж. От „Московска“ 33 съобщиха, че кметът на район „Красно село“ Христо Апостолов е започнал процедура за прекратяване на решението за учредяване на безвъзмездно право на строеж на частно училище в кв. „Лагера“, а решението е взето съвместно с главния архитект на София Здравко Здравков, обсъдено е и се подкрепя от кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова.

От СО заявиха, че докладът ще бъде внесен за ново обсъждане в Столичния общински съвет и за решението ще бъдат информирани гражданите от квартала и неправителствени организации. От „Московска“ 33 планират с новото решение да бъде сменен статута на земята от терен за строителство на училище в терен за зелени площи.

Безсрочно и безвъзмездно

Темата за разрешаването на строежа на частно училище в квартала не беше така широко дискутирана от СО, както разрешението за строеж върху детска площадка в квартал „Младост“. И случаят в „Лагера“ не доведе до оставки на кмета на район „Красно село“, но протестиращите от квартал „Лагера“ заявиха, че случаят тук е много по-скандален. Апетитният имот граничи с улица „Мокрески проход“ и булевард „Акад. Иван Гешов“. Хората от квартала са на мнение, че СО и районната администрация не са взели решението за терена по най-правилния начин. Така на 28 юли 2016 г. Столичният общински съвет променя статута на имота в квартала от публичен на частен и е учредено безвъзмездно право на строеж на фирмата „Дани Партнърс“ ЕООД. В търговския регистър е посочено, че дружеството има 500 лева капитал, а решението на Столичния общински съвет е взето по предложение на кмета на район „Красно село“  Христо Апостолов. По-интересното е, че това беше последната сесия на общинските съветници преди лятната им почивка. Тогава общинарите ударно гласуваха над 100 различни доклада, сред които и този на кмета на район „Красно село“. Така Общината дава „безсрочно“ и „безвъзмездно“ 8288 кв.м в кв. „Лагера“ за изграждането на Основно частно училище „Томас Едисон“ на частната фирма „Дани Партнърс“ ЕООД. Справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg показва, че парцел с близки до тези параметри се оферира на цена от 1 250 000 EUR. В квартала се предлагат близо 20 парцела, като най-скъпият е на стойност 2 млн. EUR. Срещу тази сума собственикът получава терен в регулация от близо 7 декара. Предимството на имота е, че има лесен достъп до бул. „Цар Борис III”.

Преди решението на съветниците теренът е бил публична общинска собственост. Съветниците вземат решение имотът да бъде частна общинска собственост, за да могат да учредят безвъзмездно и безсрочно право на строеж за училище. Изграждането му трябва да започне до 3 години след получаване на разрешението за строеж. След въвеждането му в експлоатация частното училище трябва да осигури свободен достъп до изградените от него спортни съоръжения и площадки на базата на утвърден график заедно с районния кмет.

Столичната община спря съмнителен строеж на частно училище

По-интересното в случая е, че частното училище вече отвори врати и приема ученици за учебната 2016/2017 г. Това обаче се случи на друг адрес − училището поне за момента се помещава на булевард „Никола Петков“ 71.

Сделка, по-скандална и от Царските конюшни

Според протестиращите от квартала мястото е зелена площ с площадка, където има и футболно игрище. Освен това, според тях, решението на общинските съветници да отдават земята за строеж безсрочно и безвъзмездно е нередно. „Сделката е по-скандална, отколкото тази с „Царските конюшни“. На този парцел се намират стотици дървета, зелени площи, детска площадка и парк за отдих. Това за пореден път ни убеждава, че Столична община, както и всички други отговарящи за нас институции, комисии работят в полза на частния сектор и в ущърб на нашата общност! Не сме съгласни с безвъзмездното и безсрочно даване на „публични” земи за строеж и развитие на частен бизнес в квартала. Жителите на „Лагера” се обявяваме против унищожаването на гори, зелени площи, междублокови пространства, детски и спортни площадки и застрояването им! Всички виждаме от колко много бетон и автомобили сме заобиколени. Отдавна сме надхвърлили капацитета на поносимост. Искрено се надяваме да успеем да опазим зеленината в квартала. Длъжни сме да изискваме намирането на средства за поддръжката на паркове и градинки, за да бъдат те наистина едни по-приветливи и приятни кътове за отдих и игра“ заяви Александър Милев от инициативната група „Лагера и приятели“. Той събра подписка с над 2000 души, която беше внесена в Столичния Общински съвет с искане СО да отмени решението си. Той е на мнение, че СО е подарила терена на частната фирма. Мястото, което беше отредено за строеж, е отдавна познато на хората от квартала като футболен терен. „Години наред ни лъжат, че футболният терен „Гепард”, по-известен като „Полето”, е частна собственост. Игрището е с площ повече от 8000 кв. м. и се намира в пряка близост до булевард „Акад. Иван Евстатиев Гешов”. Площта пустее повече от 20 години и вместо да създадат условия за спорт и още един голям парк в квартала, планират да построят нова институция. Това означава още унищожаване на зелени площи, още бетон, още хора, още коли, прах и мръсотия. Искаме училища за децата, но на територията на квартала имаме такова и за нас то е напълно достатъчно. Не се нуждаем от повече сгради в „Лагера”, особено от такива с масов характер. Мястото може да се превърне в природен резерват. Малък рай в „Лагера” за малки и големи. Ако не направим необходимото, за да опазим малкото останали зелени площи, и допуснем застрояването им, значи каузата е загубена. Не само че няма да позволим това да се случи, но ще вървим в посока на мястото да се случи точно това, което жителите на квартала искат”, коментира още Александър Милев.

Собственикът на фирмата-строител: Не се отказвам, чакам Общината да ми предложи подходящ терен за строеж

Собственикът на фирмата „Дани Партнърс” ЕООД Марин Маринов заяви, че не се отказва от намерението си да изгради частното училище и че ще чака Столичната община и районната администрация да му предложи подходящ терен за строеж. Той обясни, че в Подробния устройствен план за район „Красно село” парцелът е отреден за строителство на училище още от 2001 г., но досега такъв план не е бил осъществен. „Кандидатствали сме преди година, сега сме получили безвъзмездно само правото на строеж, земята остава общинска, задължили сме се да предоставим на жителите на квартала за свободен достъп всички спортни площадки около училището”, заяви Марин Маринов. Той разкри, че идеята за изграждането на частното детско училище тръгнала по времето, когато той управлявал частна детска градина. Тогава родителите на децата изразили желание да се изгради и частно училище.

Не е ясно кога Общинският съвет ще вземе окончателно решение за терена

За да се запази той, районният кмет Христо Апостолов трябва да внесе доклад за отмяна на вече взетото решение от Столичния общински съвет. Проблемът е, че сега Столичният общински съвет не заседава, тъй като тече предизборната кампания за президент. Това означава, че не е ясно кога точно ще има заседание, за да бъде решен проблемът в квартал „Лагера”. Най-рано се очаква Столичният общински съвет да заседава едва след като има избран нов президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 експерт

    0 0 Отговор
    Има и по-добри варианти-напр.в двете празни сгради до терена да се настанят мигранти и заедно с това да се благоустрои околното пространство, вместо сега там протестиращите да си паркират колите, което е проблема. Или пък там да си приберат децата в ново училище, тъй като е лъжа, че имат достатъчно учебни места-тяхното е за 500 деца, а те са 1540 и от тях в съседните училища няма места за живущите до тях.
  • 2 Татяна

    0 0 Отговор
    Мисля, че и в този район трябва да избираме нов кмет.
  • 3 111

    0 0 Отговор
    Точно до този се продава парцел с подобни параметри за 4 500000 евро.
    Добра е далаверата...
  • 4 Аиде де

    0 0 Отговор
    Е ,как го спря,като преди 2 месеца тя,т.е.СОС-стол.общ.съвет-го РАЗРЕШИ.Ако мине номера...Добре,че хората в Лагера не спят ,като тези в община Оборище.На мястото на градинката с трафопоста ,сега новият кметчо си строи .ли строи....кметчото от маалата-тотално неизвестен у маалата,деформатор.
  • 5 ГМО

    0 0 Отговор
    В квартала живеят само пенсионери и трамвайни хора, с или без далавера всяко ново нещо е от полза. И мошенгиите не са мн. умни в случая- от толкоз безделници и паразити в квартала какво да очакваш ако не да са КОНТРА!