21 Октомври, 2016 17:27 3 384 2

Нов жилищен квартал в центъра на Прага

  • прага-
  • център-
  • квартал-
  • инвестиция

Централните градски части на почти всички столици на Стария континент се характеризират с висока степен на дефицит при парцелите. Дори да има свободни площи за застрояване те са малки като големина и скъпи като цена. Изграждането на цял нов жилищен квартал трудно би се реализирало.

Това обаче не се отнася за чешката столица. Именно в сърцето на Прага на площ от 128 000 кв.м ще бъде построен нов жилищен квартал. Той ще се състои от 2600 апартамента, парк, детска градина, магазини, ресторанти и ... минипивоварна. Инвестицията възлиза на 333 млн. EUR, съобщи компанията инвеститор Central Group. От там планират първата копка да бъде направена през 2019 г.

„Парковият” квартал получава това име благодарение на факта, че в него се отделя голямо значение на зелените площи. Максималната височина на сградите в новия квартал ще бъде 40 метра, или не повече от 12 етажа.

Само инвестицията в планираната детска градина възлиза на 2.22 млн. EUR, уточняват от Central Group, които възнамеряват след построяването й да я дарят на общинските власти.

Нов жилищен квартал в центъра на Прага

Нов жилищен квартал в центъра на Прага

Нов жилищен квартал в центъра на Прага

Нов жилищен квартал в центъра на Прага

Нов жилищен квартал в центъра на Прага

Нов жилищен квартал в центъра на Прага

Нов жилищен квартал в центъра на Прага

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕразбирач

    0 0 Отговор
    Шшшшштт@!
    Тихо, че "по-апетитната част" от Борисовата май бе към 320 000кв.м - да не чуе някой недонаял се!!
  • 2 Не познавате Прага а говорите за център

    0 0 Отговор
    "Парковият" квартал получавал това име, защото ... Ще ми обясни ли г-жа журналистката къде в центъра на Прага се готвят тези мащабни строителни дейности?! Дали новият "квартал" е в центъра или по-скоро е изнесен доста встрани дори от широкия център? Аз добре познавам района - точно там човек се спуска от "Кобилиси" към "Либень" и "Височани", като встрани остава "Либенски остров", Кауфланд и други обекти и човек се движи покрай реката по т.нар. "Роханске набржежи". В близост отпред е "Карлин", кафе "Футурама", метростанция "Инвалидовна", както и "Жижков". До центъра обаче е далеч. Савнително близо сте само с метрото или личен автомобил, но редовно има задръствания сутрин и вечер. Близо са още "Щванице", метростанция "Влтавска" и "Флоренц", както и квартал "Холешовице". Казвам тези неща само с оглед на това, че център е много разтегливо понятие, а строежите въобще не са в централните зони, а много по-нататък, в близост до река Вълтава.