11 Ноември, 2016 14:50 2 162 0

Умното жилище на бъдещето

  • жилище-
  • почистване-
  • умен

Едно от големите предизвикателства в семейство, в което и двамата партньори работят, са ежедневните задължения около домакинството. На пръв поглед те могат и да са дребни, но „ядат” доста от времето. В скоро време този проблем обаче може да бъде разрешен, пише в свои материал германската агенция DPA. Роботи, които мият прозорци, автономни прахосмукачки и интелигентна домашна електроника са на път да поемат много от задачите на домашните помощници от плът и кръв.

Почти 70% от германците си представят, че могат да си позволят покупката на робот, който да се занимава с почистването, миенето на пода и прозорците или с други досадни задачи, сочат последните допитвания сред обществото по темата.

„Още през 2026 г. почти всички хора в Германия ще притежават няколко смарт-хоум продукта”, прогнозира Волфганг Грюндингер, референт на Федералния съюз „Дигитална икономика”. Това може да са роботи-чистачи, които почистват жилището напълно автономно или умни изтривалки за крака, които алармират, когато някой възрастен човек не се движи по-продължително време.

„Напълно автоматизираният робот, който чисти и обгрижва, няма да замести домашните помощници. Това е сигурно!“ е категоричен основателят на ITZ Айке Венцел. Новата техника просто ще улесни домашните помощници, очакват експертите. „Докато роботът-прахосмукачка сам изсмуква праха от килима в хола, чистачката ще има достатъчно време да измие банята или да разтреби кухнята“ се казва в един от сценариите.

По мнение на изследователите обаче най-вече една тенденция гарантира бъдещето на домашните помощници: застаряването на обществото. Вследствие на демографските промени нуждата от асистентски услуги за пенсионери през идните години силно ще нарасне. При това и днес вече има недостиг на обучени специалисти. Изследователите на бъдещето предполагат, че домашните помощници, подпомагани от медицински смарт-хоум приложения, биха могли да запълнят тази липса. Според авторите на изследването, с това ще се променят и изискванията към помощниците: домашните помощници версия 2.0 ще играят ролята не толкова на класически чистачки, колкото на помощници в ежедневието, „които напълно естествено ще работят със свързани в мрежа дигитални уреди“.

Изследователят на бъдещето Венцел не вярва, че на най-новото поколение домашни помощници ще им липсва техническо ноу-хау за справяне с предизвикателствата на смарт-хоум техниката. В това отношение няма да има съществени препятствия. Дигиталната домакинска техника в максимална степен сама ще показва как да се използва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА