4 441 9

Печели ли се от имоти в България

Снимка: М. Боданова ©
Снимка: М. Боданова ©
Милена Богданова

България е в ТОП 10 на европейските държави по доходност от недвижим имот. Международната компания за трансфер на парични средства World First поставя страната ни на 7-мо място с доходност 6.04%. В същото време офертните цени на жилищата са „прекомерно оптимистични”, казва в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция Bulgarian Properties.

Пълна промяна очаква през следващите девет месеца една от емблематичните за София сгради – НДК. През седмицата стана ясно, че парите за санирането са усвоени.

Идеи как да икономисате площ в малкото жилище

Разпределението на мебелите в едно помещение така, че хем да са удобно за използване, хем да заемат колкото се може по-малко площ, е трудна задача.

Още

Парите за саниране са усвоени

„Всички сгради, които са одобрени, които са в процес на реализация и за които има осигурено финансиране към днешна дата ще бъдат завършени и хората могат да бъдат спокойни“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова.

Още

Държавите с най-висока доходност в недвижимите имоти

Класацията на държавите с най-висока доходност в Европа изготви международната компания за трансфер на парични средства World First. На първо място е Ирландия, където доходността от отдаване под наем на жилище е 6.54% на година.

Още

Пълна промяна на НДК до септември 2017 г.

Народният дворец на културата (НДК) трябва да бъде напълно обновен до септември 2017 г Девет месеца има строителната фирма спечелила конкурса за реконструкция на емблематичната столична сграда. Ремонтите дейности вече са започнати, съобщиха архитектите и строителите.

Още

Има прекомерен оптимизъм в офертните цени на имотите

Ако сравним, например данните за третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата ще отчетем ръст от 17%. Съпоставка на третото спрямо второто тримесечие на текущата година, също ще ни покаже увеличение на цената на квадратен метър жилищна площ с 3.3%.

ОщеКоментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 12:06  27.11.16
  Пак платени обяви.Големи мечтатели са тези Брокери, къде ги видяха тези увеличения можеби в сънищата:)))
 • TRUE
  Отговор
  2 12:12  27.11.16
  Няма начин да се печи от имоти в БГ.. една къща в Англия струва 150 000 - 200 000 (което са около 8-10 средни заплати) същата се отдава под наем за минимум 800-1000 паунда (почти една мин. заплата) ...В БГ-то една къща струва 100 000-150 000 евро (около 200 средни заплати) а наема и е нищожен..... за платената СУМА...И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ЕМИГРИРАМЕ ?!!!!
 • nkavrakov
  Отговор
  3 12:37  27.11.16
  в момента пазара на имоти е в ситуация на нереални цени и имотен балон дори и борекерите го признават но те заедно с банките и строителите го предизвикаха и сега ги е страх докъде ще се докарат нещата няма предлагане високи цени за дупки и панелки това е ситуацията банките се надпреварват да раздават кредити ситуациата от 2008 се повтаря отново не купувайте и не теглете кредити
 • начо
  Отговор
  4 14:53  27.11.16
  печели се само там,където населението се увеличава. във бг това е софия.данните за бг са некоректни,тия 6% са за софия.това е до време тъй като до 4-5 години прирастът и в софия ще спре.от 14-15 000 годишно е спаднал на 4000 и всяка година от периода намалява.в провинцията отдавна вложение в имот е пасив.

 • смешници
  Отговор
  5 19:00  27.11.16
  Няма такава паплач, не разбира, а коментира........пазара на нед. имоти върви нагоре от 1-1,6 месеца, а същевремено има тапаци които и дори не са разбрали. Извадете си главите от задниците........ да балон има в София и по -големите бг. градове, а до къде ще стигне, никой не знае. Ако някой не го кефи да си вземе пак овците(Мара и Пуна) и да си бяга на село.......да се прави на гъъъъзар.

  Коментиран от #7

 • Икономист
  Отговор
  6 19:32  27.11.16
  Високата възвръщаемост е обвързана с риска - винаги високата възвърщаемост е функция на високия риск. За да бъдат привлчени инвеститорите към даден рисков пазар, то той трябва да им предложи по- добра възвръщаемст за да бъде предпочетен. Всеки пазар е цикличен- особено този на имотите. Балон има,пак ще гръмне и пак ще тръгне да се наува в рамките на 10 години ще се повтори сценария 2000 - 2008 и после 2008- 2015. Брокерите не са фактор на този пазар. Фактор за банкити- лихвите по кредитите, възвъщаемостта от депозитите и т.н., оценителите на имоти (които правят това, което банката им нареди) Истината е, че пазара не може да бъде надлъган, а средностатистическия европеец въпреки, че притежава собствения си дом, за него той не е акив, а пасив.
 • гост
  Отговор
  7 20:40  27.11.16

  До коментар #5 от "смешници":

  броко, по спокойно :) ще наплюеш компа :) Баламурниците свършиха, иди изтегли един кредит да си купиш имот. Дай пример на всички брокита (тон за песен, както се казва) :)
 • Bossman
  Отговор
  8 09:41  29.11.16
  От имоти се печели най-вече в градове като София,Пловдив,Русе,Варна и Бургас,защото на там безработицата е най-малка.Хората отиват и най-вече наемат жилища там.Друго важно място,където хората влага парите си са ски курортите.
 • Тръмп
  Отговор
  9 21:20  01.12.16
  Хората са го измислили много преди вас "Ум умува ум царува ум патки пасе"

Напиши коментар:


Публикувай