Last news in Fakti

30 Ноември, 2016 12:57 25 007 27

Предупреждение за нов имотен балон

  • балон-
  • имот-
  • жилища-
  • европа
Предупреждение за нов имотен балон - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последната година-година и половина в редица европейски държави темпът на поскъпване на недвижимите имоти (най-вече жилища) отчита ръст. Основната причина за него е повишеният интерес от страна на купувачите, респективно реализирането на повече сделки. Кое обаче кара хората да купуват имоти? Естествено два са факторите за това – все още атрактивните цени (в редица държави не е достигнат ценовия пик от 2007-2008 г.), както и понижаващите се лихви по ипотечните кредити.

На пръв поглед наличието на клиенти и реализирането на сделки е много добро за имотния пазар. Поглеждайки „зад фасадата” обаче картината не е толкова оптимистична. Напротив – спокойно може да говорим за формирането (и то доста бързо) на нов имотен балон. Предупреждение за това даде Европейският съвет за системен риск (ЕССР), който сигнализира 8 европейски държави, че бързите темпове, с които поскъпват цените на имотите в Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Люксембург, Холандия, Швеция и Великобритания, може да се отрази негативно върху икономиките им.

В краткосрочен план ЕССР не вижда риск за банковия сектор, предизвикан от жилищните заеми, но предупреждава, че в средносрочен може да възникне такъв.

В свои доклад по темата ЕССР обръща специално внимание на Великобритания. Повратна точка в имотния пазар на Острова е напълно реална след като британците решиха да излязат от ЕС. Самите британски икономисти признаха, че ще има период на несигурност, тъй като страната преминава към нови отношения с ЕС. От Комисията за финансов надзор предупредиха, че ще следят внимателно британския имотен пазар и при необходимост ще предприемат мерки, за да не се стигне до финансова нестабилност.

Все още има държави, в които купилите жилище с ипотечен кредит към днешна дата трябва да връщат повече пари на банката, отколкото реално в момента струват имотите им. С висока задлъжнялост са домакинствата в Холандия и Белгия се посочва още в доклада на ЕССР. Жилищата в Швеция определено са надценени в резултат на дългогодишния им дефицит, както и благодарение на отваряне на ножицата между дълг и разполагаем доход. Има опасност подобна тенденция да се разпространи и на върху съседните държави, както и прибалтийските републики.

Всички държави с изключение на Австрия вземат под внимание докладът на ЕССР и обещават, че ще вземат необходимите мерки за охлаждането на имотния пазар. Изключение прави Австрия, която смята, че предупрежденията в доклада не са аргументирани и не се вземат под внимание реалните политически действия.

Безспорно споменът за имотната криза от 2007-2008 г. е все още много ярък. Икономисти, политици и специалисти в бранша внимателно следят пазара не само в собствените си държави и в съседните европейски страни, но и виждат какво се случва в Азия. Именно това ги кара да предприемат мерки по управлението темпа на поскъпване на имотите (в частност на жилищата), с цел отлагане колкото се може повече на ситуация подобна на тази опреди 9 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nkavrakov

    32 4 Отговор
    Хайде честито на всички .
    Продължавайте да купувате имоти и да теглите кредити.
  • 2 КИРИЛИЦА

    24 5 Отговор
    банките ще ви одерат
  • 3 Оптимист

    20 8 Отговор
    Теглете кредити и купувайте,сега му е времето,лихвите са ниски.
    После ще продавате двойно,чака се голям икономически растеж и голям прираст на населението :),и не забравяйте че в договора пише че при промяна на юролибора се променя и лихвата!!!
  • 4 НЕразбирач

    19 4 Отговор
    Кое кара хората ли - ми това, че са от "лошия мат'риал" ! Иначе кой може да ги накара да извършват тези глуповати действия на извънземни цени, поне у нас...Видно е, че по принцип и в "западна" Европа материалът е лош - и това не е изненада (с новите поколения нещата се влошават все повече)! Може ли населението в ЦЯЛА ЕВРОПА ДА ЗАСТАРЯВА, а цените на имотите да растЪТ?! Питам аз и отговор не искам!
    Купувайте смело, докато ви дойде акъла (евентуално) или докато се охълцате (неминуемо)!
  • 5 55566445566

    18 0 Отговор
    Абе тоз материал само се оплаква че бедни били незнам си кво пък по улиците половината автомобили са луксозни джипове - Мерцедес, Порше, БМВ, Инфинити и то последни модели , имаме роднини в чужбина и като дойдат все им прави впечатление как е възможно тука хората да си го позволят

    Коментиран от #18

  • 6 капоне

    33 1 Отговор
    в банка влизам вече само с чорап на главата :-))

    Коментиран от #9

  • 7 nkavrakov

    30 2 Отговор
    Надути цени...нереални цени....липса на нормално предлагане и завършени жилища, брокери участващи в измамни схеми и банки жадуващи да набутат кредити на всеки срещнат ... с това се характеризира имотния пазар в България в момента
  • 8 Балоон

    19 1 Отговор
    Неоправдано скъпи са имотите за стандарта на България. Не е нормално. За това качество - кутийки с малка площ, цените са нереални. Купените стоят празни. Няма вече хора - болни, стари, бедни са болшинство. Идва време на спукване на балона. Ще има понижаване, за да се продаде нещо.
  • 9 kombina

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "капоне":

    Вземи ме и мене
  • 10 Msux

    6 14 Отговор
    Повечето говорите само глупости, да ще купуваме имоти за да ги даваме на хора с вашето мислене, аз имам апартамент и се замислям за втори.
    600 от единя и 600 от другия мисля , че ще ми е екстра. След 5-6 години още един. Като си говоря с брокери на саме и аз и те се чудят, как може хората да дават по 600 лева наем, като за да си купят апартамент ще трябва да дават около 700 лева на банката. Ама за да има такива като нас , трябва да има и с такова мислене като номер 1

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Plovdiv

    6 3 Отговор
    В България балонът винаги е или надут до пръсване, или спукан. Няма средно положение...

    Коментиран от #25

  • 12 nkavrakov

    12 9 Отговор

    До коментар #10 от "Msux":

    На теб мога да ти пожелая в бъдеще време само наематели от ромски произход.
    И интересното е че това ще стане в съвсем близко бъдеще...няма да ти се наложи дълго да чакаш.
    И да добавя още нещо - алчността винаги се наказва.
  • 13 onq s konq

    13 2 Отговор
    Чули сте че се печели от имот,ама не знаете как,пък и "казва ли ви някой"?:)И защо под "имот" непременно и единствено разбирате жилище?А имате ли хабер колко струва земеделската земя и колко се печели от рента?Без данъци,без амортизация,без главоболия!Но зависи както на едното,така и на другото ОТ ЛОКАЦИЯТА МУ,ОТ ТАМ И ЦЕНАТА!
  • 14 Арменеца

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "Msux":

    Много добре ти го е написал N:1 Вземи си смени брокирите.Знаеш ли какъв трябва да ти е апартамента на какво място и какво да предлага,за да го даваш за 600лв.Да не говорим,че ще намериш наемател за 3,5,10 месеца примерно.После ти казва бай бай, и ти господин кредит започваш да гълташ въздух докато кацне следващият балък.През това време ,ще трябва да ядеш,без да кендзаш за да даваш на банката 700лв.Доста хора изгоряха с твоето мислине.И каква е логиката на цялата ти операция.След 20години да имаш още един апартамент който ще е тотална развалина.Никак не е лошо да даваш имот под наем,но имота да е твой и сухото да ти влиза в джоба.Ние с жена ми преди 10г. купихме апартамент в кеш,сега ни отеснява вече и от година сме в процес на търсене на по-голям имот който ще платим пак в кеш.Сега схващаш ли идеята.Нагледахне се на всякви идиотщини седим и се чудим как хората са полудяли и си Копуват адски идиотщини само да е имот.Най-малките апартаменти ги лапат като топъл хляб.Има недостиг на луксозно направени и кадърно построени жилища.Както за наем така и за продажби.Изобщо пък няма да коментирам как някви панелки се доближават до цените на ново строителство,но явно има бодали и ги Копуват.
  • 15 masacre

    15 3 Отговор
    Всичко е въпрос на сметка и на финансова култура.Ново санирано полуобзаведено жилище в Пловдив за 50 000 евро,с кредит за 20 год.с фиксирана лихва за 10 г. струва в момента по 340 евро на месец,350лв е наема на месец.Симулирай че плащаш кредит и събирай разликата и за 20 години всеки може да сметне колко пари ще има.За хора с малки или средни доходи е безсмислено да се набухват с безумен кредит,за тях е много по изгодно да са под наем.пък и ако нещо не им хареса могат да се преместят в друг или в друг град или държава.Добре е да се купува само като има кеш,а и да ти трябва.
  • 16 Пако от север

    10 6 Отговор
    Хареса ми коментара в който се пише за инвестиции в зем.земя. Когато бях на двадесет години и работих в Испания моите приятели си купуваха чисто нови автомобили за 18- 20 хил. евро. Аз купувах зем.земя по 250 лв за дка и стари монолитни промишлени сгради по селата за 10 хил. лева. Днес съм на 39 год , живея в едно прекрасно българско село и НЕ ми се налага да ходя на работа ! Приярелите които останаха в Испания през теьи години взеха още кредити и ще трябва да ходят за съжаление на работа до края на живота си.
  • 17 гошо

    12 4 Отговор
    А БЕ СПУКАЛИ СМЕ ГУМА ОТ ВСЯКЪДЕ!!!!!!! НО ДА ЖИВЕЕШ ПОД НАЕМ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ ЗА ТАЗИ СУМА ЩЕ СИ ИЗПЛАЩАШ ТВОЕ СИ Е БЕЗУМИЕ!!! БЪЛГАРСКАТА НАРОДОПСИХОЛОГИЯ СИ ИСКА СВОЯ ЖИЛИЩЕ! МОЯТ ДОМ МОЯТА КРАПОСТ!!!
  • 18 Кибик

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "55566445566":

    Абсолютно вярно, идвам в БГ и не вярвам на очите си. В центъра на София, Лозенец, в полите на Витоша и пр., то не бяха най новите германски джипове, то не бяха Ес класи, Панамери, А осмици, толкова много луксозни автомобили на едно място, и то последните модели, не съм виждал никъде, освен може би в Дубай, Бевърли Хилс и Москва. Всичките тези хора къде живеят, може би в панелки? България е типична бананова република, трети свят, 5-10% са много богати и с неясни доходи (абе те са ясни ама С.Цац. е точно сега е зает със зимнината, туршиийка, кисело зеленце), останалите 90% си карат 25 годишни трошки от по 1500 лева и се свирят в панелките. Причината за имотния бум е че банките порязаха лихвите, някои от богатите се и опариха с КТБ, затова хайде юруш на имотите, купуваме и даваме под на селтаците които не спират да прииждат към София. Клона ще се счупи до година две.

    Коментиран от #19

  • 19 onq s konq

    7 10 Отговор

    До коментар #18 от "Кибик":

    Ти откри и топлата,и студената вода едновременно!Колко пъти да обяснявам че БЪЛГАРИЯ Е СТРАХОТНО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ,НО НЕ ЗА ВСЕКИ?Ама младите бягали по света...Еми естествено че ще бягат,след като родителите им са ги създали,но не са се погрижили да им осигурят един нормален живот!Други "млади" обаче съвсем не са бегълци,а СТУДЕНТИ В ПРЕСТИЖНИ УНИВЕРСИТЕТИ...са което определено "вина" имат родителите им.Между другото за малка България оптималната бройка население е не повече от 4 милиона,но това едва ли ще стане защото все повече чужденци купуват имоти и се заселват тук С ПАРИТЕ СИ.А защо ли?Ами защото имаме прекрасен климат и релеф,защото почти нямаме замърсяване от заводи и "мръсни производства" тъй като сме ТУРИСТИЧЕСКО-АГРАРНА ДЪРЖАВА и заради НЕПОДРАЖАЕМАТА ДЕМОКРАЦИЯ,която няма нищо общо с останалите скопени демокрации по света:)

    Коментиран от #24, #27

  • 20 Naka

    7 4 Отговор
    Много се дуете че ги разбирате нещата, но не всеки има възможност да спестява пари цял живот и да си купи жилище плащайки кеш.

    Какви опции остават тогава?
    1. Кредит.
    2. Кретай под наем.
    3. Ходи да се трепеш в чужбина за едните пари зарязвайки семейство и приятели.

    Аз избирам опция номер 1!

    Така ако не друго ще оставя нещо на децата си - така или иначе давам пари "на вятъра" плащайки наем. Поне така има шанс да остане моя (на децата ми) собственост след като ме няма.

    Коментиран от #26

  • 21 наблюдател

    9 5 Отговор
    В америка и другите развити държави средностатистическия човек е разбрал, че най изгодно му е да живее под наем. Ние сме тръгнали на там, защо трябва да откриваме топлата вода. Там с имоти се занимават само хора, които разбират от тази работа, а тук кой разбира, кой не разбира има имот, затова сградите при нас приличат на виетнамски общежития. Родителите в тези държави нямат задължение да осигуряват жилища на децата си, което е правилно тъй, като незнаят детето като порасне в каква посока и към кой континент ще тръгне. Още нещо след като детето навърши 18 г. дори му спират издръжката, за да го видят как се справя и накъде ще тръгне и ако тръгне в посока, която те смятат за правилна го подкрепят и могат да му помогнат материално. В БГ и по този показател сме на обратно, а после се чудим защо не се получават нещата.
  • 22 Хайко

    9 2 Отговор
    Като гледам имотния пазар в момента...и смятам че и тук продължава да се надува поредния балон....гледам някакви цени на проект по 1500-2000Евро (за София иде реч)...Айде няма нужда
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кибик

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Тия твои бисери от рода на "оптималната бройка население (на БГ) е не повече от 4 милиона", ти сам ли ги измисляш или коня ти помага
  • 25 pminev

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Plovdiv":

    Няма никакъв балон.Има нормален пазар,който се възстановява след срив. Вижте какви са цените по света и тогава измисляйте балоните.В portalimoti.com например гледах къщи във Франция, Испания, Гърция и др. - и там ли има балони?
  • 26 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Naka":

    Еми тегли го тоя кредит ве броко, какво чакаш??? Тегли, купи си хапартамент, дай пример на всички брокита, белкем раздвижите малко пазара :)
  • 27 наблюдател

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Населението трябва да е поне 10 милиона и по възможност не повече от 5% м...сти и други орки защото те продукт не създават.
    Но големия проблем на България е некадърно управление и концентриране на всичко в София.
    София от една кална локва през 19 ти век с много по малко население от поне 30 други града, благодарение на комунистите с глупавата им политика е превърната в мастодонт.Днес глупостите продължават и поради липсата на шанс за хората да намерят работа по родните си места са принудени да се тъпчат в София.
    Ето за това има и балони и спекула и т.н.