2 574 0

Един отдавна забравен имот

Снимка: М. Богданова ©
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

През седмицата стана ясно, че една от емблематичните за София сладкарници – „Прага”, чието помещение от 1990 г. е затворено, отново ще заработи. Този път обаче не като място за срещи, а като клон на голяма банка. Мащабите на надстрояването и пристрояването на сгради в София и още 7 града са толкова големи, че Върховната административна прокуратура разпореди на ДНСК проверка. Обект на нея бяха 4267 жилищни сгради. При 225 от тях е установено надстрояване.

В световен мащаб се оказа, че най-високият небостъргач в Сан Франциско потъва. Европейският съвет за системен риск предупреди, че в осем държави от Стария континент има опасност от образуването на имотен балон. Арабски инвеститори откриха ново място за инвестиции в недвижими имоти на Балканите – Илиджа в Босна и Херцеговина.

Възражда ли се сладкарница „Прага”

Една от емблематичните за София сладкарници от едно време – сладкарница „Прага”, е един от малкото „неусвоени” обекти от времето на комунизма. От 1989 г. постройката е необитаема, за разлика от нейния близнак в съседство, който беше известния на софиянци и гости на столицата Унгарски ресторант.

Още

Незаконното надстрояване продължава

След разпоредена от Върховна административна прокуратура (ВАП) проверка за незаконно строителство, от Дирекция „Национален и строителен контрол” (ДНСК) са издадени 78 заповеди за премахване на незаконни строителства. Проверени са 4267 жилищни сгради в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Още

Най-високият небостъргач в Сан Франциско потъва

Европейската космическа агенция (ЕКА) публикува данни, потвърждаващи, че Millennium Tower (Кулата на хилядолетието) в Сан Франциско бавно, но сигурно потъва. Данните са получени от спътника Sentinel-1.

Още

Предупреждение за нов имотен балон

През последната година-година и половина в редица европейски държави темпът на поскъпване на недвижимите имоти (най-вече жилища) отчита ръст. Основната причина за него е повишеният интерес от страна на купувачите, респективно реализирането на повече сделки.

Още

Арабски инвеститори пометоха имотен пазар

Атрактивни имоти, притежавани от мюсюлмани и хървати в Босна и Херцеговина, са изкупуват масово от арабски инвеститори, като част от проект за създаване на нещо като „Мюслимландия”, предупреди босненския мюсюлмански академик Есад Дуракович, цитиран от агенция ANSA.

ОщеОще по темата

 • Опасност от най-големи имотни балони

  Опасност от най-големи имотни балони

  През последните години сме свидетели на нарастване на цените на недвижимите имоти в световен мащаб. Макар и с по-бавни темпове отпреди кризата през ...
  19.09.2017
  4 421
  4

Напиши коментар:


Публикувай