2 779 0

Жилищата в Хонконг поскъпват, въпреки мерките за охлаждане

Жилищата в Хонконг поскъпват, въпреки мерките за охлаждане
Снимка: АР/БТА
Милена Богданова

И през 2017 г. жилищата в Хонконг ще продължат да увеличават стойността си, прогнозират анализатори от консултантската компания JLL. През ноември тази година правителството повиши гербовия налог при покупка на второ жилище на 15%, но въпреки това през втората половина на текущата година сделките се увеличиха с 55%, до 6123 реализирани покупко-продажби, съобщава изданието World Property Journal.

Колебанията на фондовата борса, появата на „свободни” инвеститори след Brexit, които търсят сигурни места за съхранение на богатствата си и силната ценова политика на пазара на земя, само увеличиха търсенето.

С 9.5% са поскъпнали жилищата в средния ценови сегмент. При луксозния сегмент няма промяна в цената.

Независимо от оживлението на пазара на недвижими имоти в Хонконг общит брой продажби за 2016 г. ще е по-малък от този през 2015 г., когато са регистрирани 55 982 броя сделки. Именно това е причината за повишение на гербовия налог при покупката на втори дом. Това е и причината сделките с второ жилище да спаднат от 90% през миналата година до 68% през тази.


Още по темата

 • Продадоха парцел за 3 млрд. USD

  Продадоха парцел за 3 млрд. USD

  Консорциум, който включва в себе си една от най-големите инвестиционни компании в Китай – Sino Land Co, плати рекордните 3 млрд. USD за жилищен ...
  20.11.2017
  2 860
  1
 • Плащат по 1 млн. USD за оглед на имот

  Плащат по 1 млн. USD за оглед на имот

  Да платиш за оглед на имот е нещо нетрадиционна за нашите географски ширини. На места обаче се стига до абсурдната ситуация, при която клиент трябва ...
  17.11.2017
  2 988
  3

Напиши коментар:


Публикувай