1 518 3

Активно ще се работи за визията на София до 2050 г.

Активно ще се работи за визията на София до 2050 г.
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Как ще се развива българската столица през следващите близо три десетилетия. Върху това активно ще работи през 2017 г. Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ). Причината да се работи усилено върху визията на София е, че „това ще е гръбнакът на промяната на общия устройствен план на града”, каза главният архитект на столицата Здравко Здравков, по време на представяне на бюджета на структурата за следващата година.

Един от проблемите на София са старите сгради. Постройките, които подлежат на събаряне са от гаражи до двуетажни къщи или блокове. Средствата предвидени в бюджета на НАГ за тяхното премахване са 700 000 лв.

Сред основните проблеми на София е пренасищането му с автомобили. Средно на човек трябва да има по 60 коли. Така е планиран градът. Техният брой на глава от населението обаче е драстично по-висок – 600. Именно поради тази причина трябва да се работи за развитие на велосипедната мрежа и тази на масовия градски транспорт.

Пилотно ще бъде направено 3D визуализация на бул. „Тодор Александров”. В ход е програмата за премахване на преместваемите съоръжения в София, като 72 рекламни елемента са премахнати. Предстои демонтирането на телефонните кабини „Булфон”, каза главният архитект на София.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Morgoth
  Отговор
  1 13:41  20.12.16
  "Публикувано във факти.бг: Средно на човек трябва да има по 60 коли" К'ВО?!? Пък сега имало 600. Някой нещо пак е недочел. Авторката да не иска да каже, че в София има 800 милиона коли?!?
 • stoev
  Отговор
  2 14:25  20.12.16
  Стига с тази София бе. А как ще се развива Пловдив и Варна що не пишете ? Държавата тотално запада с тази БКП политика за един град
 • ase
  Отговор
  3 17:23  20.12.16
  селяните от Червен бряг, ще работят активно за развитието на София

Напиши коментар:


Публикувай