22 Декември, 2016 06:21 13 511 11

Лихва по ипотечен кредит 1.77%

  • чехия-
  • ипотека-
  • лихва

Първата асоциация при споменаването на думите „Чехия” и „ипотечен кредит” е изключително ниска лихва по този вид банков заем. През ноември цената на кредита падна до 1.77%. Лихвите по този вид заеми бавно спадаха през цялата текуща година. Анализатори обаче прогнозират, че ноември ще стане последният месец с рекордно нисък показател. Причината е, че през декември в сила влезе ново финансово законодателство, което дава възможност за предсрочно погасяване на ипотеката и това ще повиши риска за банката.

Ето защо през ноември – последният месец преди да влязат в сила промените, чешките банки са се старали да привлекат колкото се може повече нови клиенти и в резултат са дадени 12 324 заема на обща стойност 879.4 млн. EUR.

Очаква се средите стойности на лихвите по ипотечни заеми да преустановят понижението си през декември, като се има предвид, че във връзка със законовите промени все повече от търговските банки започнаха да повишават лихвените проценти по този вид кредити. Очакванията са средната лихва да се повиши до 2% през декември – ниво, което беше преди около година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    8 2 Отговор
    а такси и таксички?
  • 2 1234567890

    9 0 Отговор
    възможно най- ниски, просто хората познават законите на икономиката и инвестират в своята, без да чакат някой да дойде да ги оправи!
  • 3 банкер

    10 1 Отговор
    Всичко е свързано при ниска лихва цените на имотите вървят нагоре, , таксите, застраховките също са нагоре и се спират там където се засекат с доходността от недвижимите имоти, а именно на нива от 4,5% до 6 % . Високата лихва задържа и сваля цените. И в двата случая потребителя се набутва еднакво, печелят само банките. При пазарната икономика празно няма.
  • 4 Гого

    9 0 Отговор
    В Щатите лихвата по ипотечният кредит е 1,2% ако си погасяваш вноските може лихвата да ти стане около 1% а тука направо ни свалят по две кожи. Като гледам банките си смениха статута станаха трезори само такси събират а лихви не дават!
  • 5 Киро

    2 14 Отговор
    Тук вече масово има 4% лихва за ипотечни кредити, че и по-ниски.

    Аз съм доволен от пазарния принцип, конкуренцията работи.
  • 6 приблизителни сметки

    7 10 Отговор
    Добре средната цена на средено голям апартамент в Нюйорк е 300 000долара = 564000 лв. х 1,2% годишна лихва=6768 лв:12= 564лв. месечна вноска без такси и застраховки.
    София средна цена на средноголям апартамент е 80000евро=156464лв. х 4%= 6258:12=521лв на месец без такси и застраховки. Същото е ниския лихвен процент вдига цената на имотите, банките си гонят печалбата навсякъде по света затова лихвения процент не е постоянна величина, а се мени според икономическата обстановка. Ще кажете заплатите там са по високи, но покупателната способност е същата като в БГ, за обикновенния гражданин в Нюйорк дори и по слаба от обикновенния Софиянец.

    Коментиран от #11

  • 7 гост

    9 1 Отговор
    Банките у нас са отвратителни. Товарят клиентите си с всевъзможни такси за обслужване. Бива ли за теглене от лична сметка да те товарят 0,4% за това, че са ти ги изплатили на каса? Добави левче, два на месец обслужване на сметка - никаква дейност, добави при превод пак по лев за работата на служителката, добави и застраховка на карта пак по 2лв на месец и излиза, че за да имаш сметка и да теглиш или внасяш в нея трябва да плащаш по над 100лв годишно. А като отидеш за кредит и ти искат над 7% при положение, че те се финансират на не повече от 0,5%, плащат мижави заплати на служителите и разликата от 0,5% лихва по спестовен влог и 7,5% по кредит отива в джоба на банкерите. Вижте им отчетите, те толкова не са печелили, докато бе КТБ имаха сериозна конкуренция, но след като я отстраниха си правят каквото искат.
  • 8 Банкстер

    6 0 Отговор
    За какви банки говорим въобще?
    Два дни за превод...
    Хората за наносекунди говорят.
    А "лихвите", те са само повърхността. Като те изтаксосат и ум ти зайде.
    Ти го храниш, то ти .ере в ръцете.
  • 9 dominici

    2 0 Отговор
    Не знам какво точно се включва и какво не в тази лихва. Една българска банка ми даде кредит с лихва от 3.75% наскоро, а гпр - 4.85%.
  • 10 АГАТА

    3 0 Отговор
    Лихварска държава. Банките сучат кръвта на народа, а мутрите после източват банките. А накрая пак плаща умния народ :((
  • 11 ЧБВ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "приблизителни сметки":

    na 2 magareta s ednoto ne mojesh da razdelish :)