2 042 3

Женева и Лозана не са градовете мечта за живот

Милена Богданова

Федералната статистическа служба на Швейцария (ONS) смята, че Женева и Лозана са доста шумни градове, в които има сравнително висок брой грабежи и съществуват доста жилищни проблеми. От ONS са посочили показателите, които влияят на качеството на живот в Цюрих, Берн, Лозана, Базел, Люцерн, Санкт Гален и Лугано. Акцентите са трудоустрояване, жилище, безопасност, инфраструктура.

Оказва се, че Лозана е лидер по равнище на безработица. Не по-добра е ситуацията в Женева. Женевската агломерация дори изпреварва Лозана по брой на безработни лица. Столицата на кантона Во се оказа на първо място по брой на постоянно живущи лица, нуждаещи се от социална помощ.

Женева е на първо място по пренаселеност. Има се предвид делът на броя жилища, в които живущите са повече от броя на стаите. В Женева този показател надвишава 15%. Процентът на достъпност до наем на жилище също е важен показател. По него най-лоши са данните за Лозана и Цюрих. Ограниченото предлагане кара хората да избират по-скъпи жилища или да напускат централната градска част и съответно да губят повече време в път до работното място.

Женева също така се оказва и градът, в който шумът надвишава 55 децибела, което пречи на 65% от населението да спи спокойно. Също така тя влиза в групата на най-малко „озеленените” градове в страната. Женева е и мястото с най-висока криминогенна обстановка.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ехе
  Отговор
  1 19:19  25.12.16
  Все едно не става въпрос за Швейцария, а за Албания
 • 2 23:39  25.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • алов
  Отговор
  3 09:46  03.01.17
  .аси, много западнала била тази Швейцария бе

Напиши коментар:


Публикувай