789 0

27 декември 1927 г. Умира Айфел

Венцислав Михайлов

На 27 декември 1927 г. Умира Айфел

Символът на Америка – Статуята на Свободата – отчасти дължи появата си на Айфел. През 1881 г. инженерът разработил за нея рамката, която поддържа творбата на скулптора Фредерик Огюст Бартолди.

Александър Айфел получил образованието си в Централната школа по изкуствата и занаятите в Париж.

В духа на своето време инженерът строи железопътни линии, гари, мостове и виадукти. Айфел издигнал въртящият се купол на обсерваторията в Ница. Той е автор на един от парижките универсални магазини “Бон Марше”. Сградата е проектирана през 1876 г. и с нея се поставя нова епоха в архитектурата, в която сградите започнали да се украсяват с функционални метални елементи и стъкло.

Скандал с корупция застигнал и Айфел. Причината е, че той е работел като инженер в Панамското дружество. Айфел дори бил обвинен във вземане на подкуп в размер на 19 милиона франка, от фиктивни сделки

През 1883 г. той е бил осъден на две години затвор и глоба. Но касационният съд отменил присъдата, поради давност.

Все пак творбата на Айфел за Световното изложение през 1889 г. го обезсмъртява. Строителството започва през 1887 г. и продължило повече от 2 години. Височината на кулата е 317 метра, а много години тя останала най-високото чудо в света, докато през 1903 г. в Ню Йорк не бил издигнат небостъргачът Емпайър стейт билдинг.

Айфел е автор и на книги по аеродинамика, в които е описал резултатите от изследванията си в тази област. През 1920 г. Александър Айфел дори подарил лабораторията си в Отее на френското правителство.

Франция


Напиши коментар:


Публикувай