2 024 2

Най-хубавата сграда във Великобритания (ВИДЕО)

Милена Богданова

Murphy House е победител в класацията House of the Year на Кралския институт на британските архитекти за 2016 г. Относително малката, но високоенергийно ефективна къща, привлича с нестандартната си визия и възможностите си за множество трансформации. Архитектът Чирърд Мърфи сам е проектирал дома си в Единбург. Пететажната постройка е разположена на земя с площ 11х6 метра. Общата разгъната площ на къщата е 165 кв.м.

В къщата има много скрити лостове и шнурове с помощта, на които собственикът може да отвори част от стените и в помещението да влезе слънчева светлина. Освен това в Murphy House има няколко изцяло подвижни цени, зад които се намират баня и библиотека.

Мърфи е отделил специално внимание и енергийната ефективност на къщата. Благодарение на високотехнологичната система за циркулиране на въздуха помещенията може да не се проветряват, тъй като непрекъснато осигурява необходимото количество кислород в помещенията. Системата, която събира дъждовната вода, спомага тя да се ползва за тоалетната и за поливане на лехите в двора.


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • некойси
  Отговор
  1 14:13  03.01.17
  Не мога да кажа, че това е най-красивата или пък най-практичната къща.
 • бай хой
  Отговор
  2 17:11  03.01.17
  Доста извратен вкус. Ако това им е най хубавата зграда, каво остава за другите. Сега си обяснявам защо англичаните предпочитат нашите курорти.

Напиши коментар:


Публикувай