1 557 0

Небостъргач с „живи” стени (СНИМКИ)

Милена Богданова

Завърши строителството на небостъргача, който е покрит от горе до долу с жива растителност. Той се намира в сърце на Сингапур. 27-етажният хотел от веригата Oasia привлича с яркочервена фасада, която постепенно се покрива с естествена зеленина. Сградата разполага с четири озеленени тераси, от които се спускат растения по фасадата.

В проекта са използвани 21 вида растения, които служат за дом и храна на птиците. Своеобразните висящи градини осигуряват комфорт на гостите на хотела и работещите в офисната част на сградата. Освен 314 стаи, в сградата има офиси и магазини.

Необикновената фасада не само придава ефектен облик на сградата, но има и друго предимство, а именно овлажняване на въздуха – незаменимо за задушния климат на югоизточна Азия. Въпросът е в това, че алуминиевата решетъчна повърхност в съчетание със зелените насаждения по естествен път охлажда небостъргача. С тази цел са и проектирани ниши, през които през цялото време циркулира въздух, което предотвратява нагряването на постройката.

Строителството на сградата е продължило 5 години. Инвестицията е на стойност 95 млн. USD.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай