Last news in Fakti

8 Ноември, 2011 16:57 2 679 4

Тероризмът унищожи имотния пазар

  • имоти-
  • цени-
  • афганистан-
  • кабул-
  • тероризъм

Серията терористични атаки в Афганистан убеди потенциалните предприемачи, че дори столицата Кабул не е сигурно място за инвестиция. Това се оказа катастрофално за пазара на недвижими имоти – сделки няма, а цените рязко паднаха.

„В момента в Кабул няма купувачи. Това се отнася както за жилищния, така и за търговския сегмент. Затова и обекти разположени в най-престижните райони на столицата, се продават с големи отстъпки”, обясняват брокери, цитирани от ВВС.

През август 2011 г. (преди терористичните атаки) жилище от 100 кв.м, разположено в Wazir Akbar Khan, дипломатическия район на Кабул, се оферираше за 160 000 USD. Сега собствениците на този имот са склонни да го продадат за 145 000 USD, но въпреки това кандидати няма.

Цените само за един месец са се понижили с 5%, сочат данните на големи местни агенции. „В рамките на два месеца загубих близо 2 млн. USD от търговията с недвижими имоти. Ако се понижи процентът на безработица, вероятно ще мога да покрия загубите, но това е все по-малко вероятно”, обяснява представител на една от афганистанките компании в сектора.

„Бях стигнал до етапа на изповядване на сделката пред нотариус за 200 000 USD. Клиентът искаше един ден отлагане, за да уточни някои детайли. Няколко часа по-късно посолството на САЩ беше бомбардирано. Клиентът ми се върна в Дубай без да подпише договора”, разказва друг брокер.

При нови терористични атаки, пазарът на недвижими имоти в Кабул го чака поредното сътресение. За последните няколко месеца в Афганистан бяха извършени редица терористични атаки. Сред жертвите са представители на ООН, НАТО, представители на силите на реда и много мирни граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    2 0 Отговор
    А у нас и без тероризъм го унищожихме. Голяма работа сме!
  • 2 bubblehead

    2 0 Отговор
    Разрушенията на лудницата 200 евро/м2 са като атомна бомба. А виж терористите те работят само с конвенционално оръжие и затова не са страшни ...
  • 3 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    Като се върнат талибаните един ден , ще им наврат и апартаментите и офисите и главите. Ще видят едни инвестиции, едни нотариуси, едни печалби , че свят ще им се завие.
  • 4 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    До BUBBLEHEAD
    Може ли да изнесеш по обстоятелствен коментар.Става дума
    за №2.Хората са различни,не всеки може да разбере,какво искаш
    да кажеш с три изричения.