1 294 2

Програмата за саниране засегна 148 000 жилища

Милена Богданова

„За 2 години, откакто се изпълнява Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, тя се доказа с ползите, които вече са видими. Видяха се положителните ефекти – по-уютни и топли домове, по-добре изглеждащи сгради, намалени вредни емисии, намалени сметки за отопление на потребителите с 50%-70%, работа за малките и средни строителни фирми, увеличаване на заетостта, оборотите и приходите в бранша”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова в Народното събрание, където на заседания на комисиите по бюджет и финанси и по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство бе разгледано предложението на увеличаване на бюджета на Националната програма с 1 млрд. лв. и продължаване на срока за реализацията й.

Сградите обект на изпълнение по програмата, които са със сключени договори между сдружения на собственици и Българската банка за развитие са 2022. От тях над 1000 са в процес на изпълнение, като над 200 са вече изпълнени. Изпълнението на строително-монтажни работи по около 550 сгради е преустановено през зимния сезон, но след приключването му те ще бъдат възобновени. „Към настоящия момент от програмата са обхванати общо 148 000 жилища. Има 2000 чакащи сдружения на собственици с подадени заявки към общините. Това беше мотив за предложението за удължаване на срока на програмата”, каза Павлова.

Видимият ефект от изпълнението на програмата в градове с масово завършени сгради доведе до увеличаване на броя на регистрираните сдружения до почти 6000, като и вторият милиард няма да може да обхване всички, смята Павлова. Такъв тип програма трябва да има поне следващите 10 години, за да се обхванат всички панелни сгради. В последствие тя трябва да се разшири и освен многофамилните да обхване и по-малки и еднофамилни жилищни сгради, посочи тя и допълни, че нуждите на сградния фонд в страната са големи.

Регионалният министър напомни, че сключените от ББР договори почти са достигнали одобрения до момента 1 млрд. лв., като това наложи временното преустановяване на сключването на нови договори по програмата. За държавата е важно бюджетът на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради да се увеличи с още 1 млрд. лв., защото тя е аполитична и касае всички български граждани. Освен социално, тя има екологично и икономическо измерение, като почти 600 малки и средни строителни фирми участват в изпълнението на различен тип дейности по нея, заяви Павлова.

Числата показват необходимостта и ефекта от програмата. Увеличаването на бюджета й и срока на действие ще доведе до излизане извън тригодишната финансова рамка и затова е необходимо одобрението на Народното събрание. „Благодарение на възможностите на бюджета средствата за първия милиард са обезпечени и са в БНБ. От тях ще се разплаща към ББР за възстановяване на извършени разходи по завършени и въведени в експлоатация сгради”, каза Павлова.Още по темата

 • Още ще се санира

  Още ще се санира

  Отпуснат е още 1 млрд. лв. по Националната програма за енергийна ефективност. Решението беше прието със 109 гласа „за”, 11 – ...
  18.01.2017
  1 012
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 14:31  13.01.17
  Някой знае ли дали на тези панелки са правили нещо различно от облепяне със стеропор, монтаж на най-евтините и прости дограми и напудряне на покрива. Това което аз съм видял и знам: Зидат терасите с итонг; облепят със стеропор; слагат тънки, прости, двойни дограми с напълно обикновенни стъкла; слагат битомна хартия на покрива и сменят улуцуте с най-долнопробни. Нищо друго не се променя, нито ВиК, нито парни инсталации, нито пък централно парно с котел на газ, нито отстраняват течове в мазите, нито осъвременяват визия, вътре и вън. Та дори не премахват и климатиците и кондензите от тях текат по току-що измазаната фасада. Конкретно за един блок общината плаща 600х.лв, а частна фирма би направила обекта по същия начин за 200х.лв. Това е поредната дойна крава, с която управляващите източват стотици милиони чрез фирми регистрирани ден преди офертата. На всичкото отгоре аз, данъкоплатеца, ще плащам на безработните търбуси, който плющят по цял ден бира и карти?!?
 • 2 08:07  16.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай