6 454 8

Новите дестинации на инвеститорите

Снимка: М. Богданова
Снимка: М. Богданова
Милена Богданова

Интензивното развитие на София ще продължи и през следващите две-три години прогнозират анализатори. Един от сегментите, които ще се развиват през тази и следващите години, е този на офис имотите. Три са дестинациите, в които ще изникнат подобни комплекси, в които освен около 380 000 кв.м офис помещение, ще се предлагат и търговски и отчасти жилищни имоти. „Обособяват се нови зони около вече възникналите търговски центрове и метростанции. Едното направление е в района на площад „Македония” и бул. „Тотлебен”. Става дума за проекта на „Гаранти Коза”. Второто направление, което много бързо се развива, е в зоната около „Парадайз Център” в Лозенец. Третото направление е Младост, като там има три точки, които имат потенциал за развитие. Едната е около „Кепитъл Форд” с изграждането на нови небостъргач „Скай Форд”. Втората точка е около „Бизнес парк София”. С пускането на метрото до там той се оказа един успешен проект. Очаква се в рамките на тази зона да бъдат построени още 100 000 кв.м. офиси. Третият подрайон е проектът „Гранд Канион” отново на „Гаранти коза”. Близо е до „Скай Форд” но за момента няма директна връзка”, казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton/Cushman & Wakefield.

България продължава да бъде атрактивна дестинация за чуждестранните инвеститори главно поради по-високия от средния за Европа БВП на глава от населението и по-ниските данъци. „По-голям интерес има и отчужди инвеститори. Относно Централна и Източна Европа, то Чехия, Полша, Австрия и Унгария са утвърдени пазари”, уточнява Лашова. Част от предприемачите са се насочили към Румъния, където се наблюдава силен инвеститорски интерес. Новото в България е, че през 2016 г. се наблюдава нова тенденция – придобиване на активи, които генерират доходност. Чуждестранните инвеститори, които проявяват интерес към България са Южна Африка, Англия и европейски фондове, които търсят висока доходност.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иван
  Отговор
  1 00:01  02.02.17
  София може да се развие от тук нататък само ако се прекрати всякакво строителство. Всичко друго са само блянове на разни пришълци.

  Коментиран от #3, #5

 • 2 08:43  02.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • НеИван
  Отговор
  3 10:58  02.02.17

  До коментар #1 от "Иван":

  Не знам как си стигнал до това заключение. Я дай малко повече подробности, че ми стана любопитно.
 • 4 11:01  02.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Коце
  Отговор
  5 13:55  02.02.17

  До коментар #1 от "Иван":

  Ванка, така са казвали и преди 40 год, след това преди 20 год, сега пак го казваме...още може, спокойно :)
 • Самолиот
  Отговор
  6 16:52  02.02.17
  София трябва да се развива по южната дъга по западната и тн да се разраства не да се строи в 1 квартал и да се презастрояава.
 • Самолиот
  Отговор
  7 16:56  02.02.17
  "България продължава да бъде атрактивна дестинация за чуждестранните инвеститори главно поради по-високия от средния за Европа БВП на глава от населението и по-ниските данъци" Това ми се струва че не е вярно.
 • Варна
  Отговор
  8 15:03  04.02.17
  Даа като чета статията все български имена на сградите: Скай Форд, Гаранти Коза, Парадайз Център, Кепитъл Форд... Пресолявате манджата в Шопия! - Ще забравите от къде сте бе Англо- саксоно-германо- руснаци ... Пресолявате манджата, но то пък е типично за този район да се изживяват на някакви. Аре Ше взема и аз да си инпрувна стратеджито, Шото По пирнцип, най- добре е да си си некъв друг мен за пред пипълите ... Аре Бай, Менс !

Напиши коментар:


Публикувай