1 778 1

Всеки руснак с хектар в Далечния изток

Венцислав Михайлов

От 1 февруари започва третият етап от реализацията на закона за "далекоизточния хектар". От днес всеки гражданин на Русия може да се сдобие безплатно с парче земя в предпочитан от него регион в Далечния изток, съобщи „Руски дневник“.

На сайта "НаДальнийВосток.РФ" е поместена процедурата.

"На сайта са публикувани мерките, от които всеки може да се възползва за усвояване на хектара, в момента те са 35, свързани с възможността за получаване на грантове за фермерска дейност, квота за дървен материал за строителството на персонален дом, микрозаеми, лизинг на селскостопанска техника и т.н.", обясни пред ТАСС министърът по развитието на Далечния изток Александър Галушка.

Вицепремиерът и пълномощен представител на президента за Далечния изток Юрий Трутнев обясни пред "Российская газета", че собствениците на "далекоизточен хектар" ще могат да ползват потребителски кредити с под 8% годишна лихва за първите пет години.

До 1 февруари от "безплатния хектар" земя можеха да се възползват само жителите на Далечния изток.

Програмата за предоставяне на безплатни парцели на руснаците датира от края на 2015 г. Схемата е следната: лицето сключва сделка с държавата, с която му се дава право да ползва земята за срок от 5 години, след което става неин собственик. Договорът за наем може да се удържи с още една петилетка преди да се встъпи в собственост.

По този начин много от хората, които държат парите си в банки, ще могат да инвестират в нещо полезно и перспективно, беше един от аргументите за това проектът да се приеме.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ключаря
    Отговор
    1 10:48  03.02.17
    Не мислите ли, че с този акт Руското правителство убива два заека с един куршум: 1.Всеки придобил хектар става собственик и това го прави силно заинтересован при едно нашествие от когото и да било по тези земи. 2.Дори някой да сложи ръка на тези земи руският собственик си остава руски собственик за вечни времена.

Напиши коментар:


Публикувай