2 Февруари, 2017 13:51 4 097 2

Жилище под 2 кв.м.

Стремително растящите наеми на жилищата в един от световните мегаполиси създава сериозни проблеми на местното население и го поставя пред свършен факт. За някои изходът е жилище с големина ... под 2 кв.м. Става дума за Хонконг. Подобни имоти се окачествяват от ООН като „накърняващи човешкото достойнство”.

В същото време, обаче стотици хиляди жители не могат да се си позволят нормален апартамент. Основната причина е, че от 2012 г. цените на жилищата са скочили с 50%, което превърна градът един от най-недостъпните на планетата. В резултат, много жилища бяха буквално „раздробени” на по-малки кутийки, с цел задоволяване на растящото търсене, поясняват местни анализатори.

Месечният наем на подобна кутийка е 226 USD. Някои живеят в подобни „клетки” над 20 години. Държавата също не действа бързо. Хиляди са хората, които са подали заявление за получаване на държавно жилище през последните 3-4 години, но резултат няма.

Над 200 000 души живеят в подобни кутийки към днешна дата, сочат данните на официалната статистика. Редица експерти обаче смятат, че тази цифра е занижена.

Проблемът ще се задълбочи, тъй като и през тази година цените на имотите в Хонконг ще продължат да растат, въпреки предприетите от държавата мерки за охлаждане на пазара. Поскъпването ще е минимум 5%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivan

    5 0 Отговор
    Проверете си фактите - най-малките жилища в Хонк Конг са по 6 м2.
    Иначе за 450000 евро, ако имаш късмет може да си купиш 15м2.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.