3 141 2

Жилище под 2 кв.м.

Милена Богданова

Стремително растящите наеми на жилищата в един от световните мегаполиси създава сериозни проблеми на местното население и го поставя пред свършен факт. За някои изходът е жилище с големина ... под 2 кв.м. Става дума за Хонконг. Подобни имоти се окачествяват от ООН като „накърняващи човешкото достойнство”.

В същото време, обаче стотици хиляди жители не могат да се си позволят нормален апартамент. Основната причина е, че от 2012 г. цените на жилищата са скочили с 50%, което превърна градът един от най-недостъпните на планетата. В резултат, много жилища бяха буквално „раздробени” на по-малки кутийки, с цел задоволяване на растящото търсене, поясняват местни анализатори.

Месечният наем на подобна кутийка е 226 USD. Някои живеят в подобни „клетки” над 20 години. Държавата също не действа бързо. Хиляди са хората, които са подали заявление за получаване на държавно жилище през последните 3-4 години, но резултат няма.

Над 200 000 души живеят в подобни кутийки към днешна дата, сочат данните на официалната статистика. Редица експерти обаче смятат, че тази цифра е занижена.

Проблемът ще се задълбочи, тъй като и през тази година цените на имотите в Хонконг ще продължат да растат, въпреки предприетите от държавата мерки за охлаждане на пазара. Поскъпването ще е минимум 5%.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ivan
    Отговор
    1 14:21  02.02.17
    Проверете си фактите - най-малките жилища в Хонк Конг са по 6 м2. Иначе за 450000 евро, ако имаш късмет може да си купиш 15м2.
  • 2 12:19  03.02.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай