2 531 1

Париж въвежда данък за пустеещи жилища

Париж въвежда данък за пустеещи жилища
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Чуждестранните собственици на пустеещи жилища за отдих в Париж в допълнение към основния данък ще трябва да плащат и допълнителен такъв, който се увеличава от 20% на 60%. По този начин властите на френската столица обявяват война на хроничния недостиг на жилища в Париж. Практиката е заимствана от канадския град Ванкувър.

Над 100 000 е броят на пустеещите жилища в Париж по данни на The Atlantic`s CityLab, което е почти 10% от жилищния фонд на града. С новата мярка парижките власти се надяват отчасти поне да решат проблема с недостига на жилища.

Някои експерти обаче се отнасят скептично към приетите мерки и не смятат, че ще бъде постигнат необходимия ефект. „Ако имотът ви струва 3 млн. EUR и трябва да плащате всяка година допълнително по 1000 EUR, едва ли това ще ви затрудни”, коментира Марк Харви от консултантската компания Knight Frank. Друг проблем е, че местните данъци върху недвижимите имоти във Франция остават относително ниски, коментират от друга голяма консултантска компания – Savills.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Роман дизел
    Отговор
    1 23:51  03.02.17
    Време е и във Монтанско да понапълнят хазната

Напиши коментар:


Публикувай