4 472 1

Най-дългите и невероятни стени в света (СНИМКИ)

Снимки: Shutterstock
Снимки: Shutterstock
Милена Богданова

Някои от най-дългите стени в света са построени в наши дни, а други бяха разрушени по политически причини. Всички те обаче са били създадени с една цел – предпазване от вражеските набези, защита на своите територии и намаляване на конфликтите.

Хората строят стени от древността. Някои от тях се оказват доста солидни и са съхранени до наши дни, като например в Индия, Китай и Древен Рим. Разбира се, първото място е за Великата китайска стена, за която едва ли има човек, който да не е чувал.

Велика китайска стена (Китай)

Дължина: 8851.8 км

Широчина: 5.5 м

Височина: 9 м (средно)

Великата Китайска стена е известна и като единственото съоръжение, построено на ръка, което се вижда от Космоса с невъоръжено око. И въпреки да не може чак толкова лесно да се види от Космоса, е трудно да бъде отречено нейното величие. Започвайки от VII в. на Новата ера по северната граница на Древен Китай започва строителството на редица укрепления. Целта на тези укрепления е било да защити Китай от атаките на северните народи. Отделните стени се простират на хиляди километри и са съединени помежду си.

През следващите векове са построени стени хиляди поддържащи ги елементи, минаващи през планини, пустини и реки. В крайна сметка първоначално дължината й е била около 20 000 км., но до наши дни са достигнали примерно 7000 км. Най-съхранени са частите от стената около големите градове, но далечните от цивилизацията райони са силно компрометирани в резултат на природни явления.

Великата израелска стена (Израел)

Дължина: 703 км

Височина: 8 м

Това вече може да се нарече съвременна постройка. Стената е изградена по дължината на западния бряг на л. Йордан. Основната й задача е защита на израелските земи и граничните селища на палестинските територии. Стената е издигната, и за да се предотврати смесването на арабско и еврейско население.

Строителството на стената е започнато през 2003 г., когато министър-председателят на Израел е Ариел Шарон. Не по цялата дължина съоръжението е стена. На места има само телена ограда и датчици за движение. Само 25 км. от стената е железобетонна конструкция с височина 8 метра.

Строителството на стената е спомогнало двойно да бъде намален броят на терористичните атентати. Палестинците са били крайно недоволни от строителството на стената. Съществено са намалели контактите между израелци и палестинци, от което икономиката на Палестина значително е пострадала.

Адрианов вал (Великобритания)

Дължина: 120 км

Широчина: 2.5-5 м

Височина: 4.5 м

Римският император Адриан се възкачва на трона през 117 г. от Новата ера. Той е познат и в наши дни, тъй като има съхранени доста съоръжения. Едното от тях е Адриановия вал, който се намира на границата между Англия и Шотландия. Строителството му започва през 122 г. Целта е била защита на римските територии попадащи в днешна Великобритания от враговете. До XV в. стената е била своеобразна граница отделяща северните райони от Римската империя.

Стената се простира от Северно море до Ирландия. Освен стена римляните са построили система от малки укрепления, които са можели да приютят до 60 войници. Те са се намирали на разстояние 1 римска миля (1478.5 метра). 16 са били по-големите укрепления, които са можели да приютят между 500 и 1000 войници.

Берлинската стена (Германия)

Дължина: 106 км

Височина: 3.6 м

Днес тази стена не съществува, но остава историческа постройка, разделяща Западна от Източна Германия. Стената се приема като символично разделение на демокрацията от комунизма по време на Студената война.

Построена през 1961 г., тя просъществува 28 години, след което е разрушена, въпреки, че малка част от нея е оставена като исторически паметник.

Жителите на източната част на Берлин не са могли да преминат в Западната без да имат специално разрешение. Опитите за незаконно преминаване са били многобройни. По официални данни „жертвите на стената”, които са били убити при опитите да преминат границата без разрешение, са 125 души. По неофициална информация техният брой обаче надвишава 1000.Още по темата

 • Китайски кораби вбесиха Япония

  Китайски кораби вбесиха Япония

  Япония обяви, че китайски кораби са плавали в японски води край спорните острови в Източнокитайско море, съобщи FMT News. Три китайски кораба са ...
  6.02.2017
  1 907
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 20:52  05.02.17
  Всъшност великата китайска стена е доста по-дълга, май беше нещо от сорта на 23 хил километра като се включат всичките и разклонения. Тя е строена много векове, като през различните периоди на империята е имала за цел да я предпазва от различни опасности и за това има много разклонения. Води началото си от една пустиня (най-западната и точка) където е съградена от слоеве кал и тръстика. По-новите и части, които са правени от тухли, са добавяли 6% варен ориз в хоросана ащото става по-здрав и по лепкав. Който иска да научи нещо, може да потърси някое научнопопулярно филмче за нея, има доста такива и някои са много информативни.

Напиши коментар:


Публикувай