9 Февруари, 2017 13:33 4 413 0

Превърнаха къща на нацист в луксозна вила

  • къща-
  • нацист-
  • собственост

Къщата на надзирател, който е командвал полския концлагер „Плашов”, преминава в частни ръце. Става дума за двуетажна къща, която се намира в предградие на Краков, където е живял нацистът Амон Гьот. Сградата е купена от предприемача Артур Нимиски. Новият собственик ще реновира имота и ще го превърне в луксозна вила. Семейството на Нимиски ще се засели в имота през лятото на 2017 г.

Мазето, което е било използвано като стая за мъчения, ще бъде преобразено във винарна, а надземните помещения – ремонтирани основно. Имотът вече няма да бъде част от паметниците на жертвите от Холокоста, които се посещават от туристи, обещава новият собственик. Нимиски обаче е склонен на преговори за поставяне на мемориална плоча в памет на жертвите от нацизма.

Евреи, които са оцелели въпреки мъченията в концлагера „Плашов”, се обявяват против промяната статута на имота. „Искаме да обсъдим бъдещото на сградата с новия собственик, но от него ясно разбрахме, че той иска светът да забрави за всичко, което се случвало в къщата. Бихме желали младите хора, които идват тук да палят свещи в памет на жертвите и да пеят еврейски песни, тъй като Гьот е убивал заради пеене, дазнаят какво се е случвало. Сега историята се изтрива пред очите ни”, казва основателят на благотворителната организация JRoots равин Нафтал Шифа.

„Много от къщите в района са били собственост на нацисти. В действителност във всички къщи на тази улица са живели офицери от концлагера „Плашов”. В тях може да се случвали лоши неща, но това не означава, че тези събития трябва да влияят на имотите. Искам да възстановя къщата затова, за което първоначално е била построена, а именно за обитаване от обикновения човек”, казва на свои ред Нимиски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА