16 Февруари, 2017 06:21 2 446 0

Най-влиятелните градове

  • класация-
  • влияние-
  • град-
  • европа
Най-влиятелните градове - 1

Лондон, Париж и Манчестър формират ТОП 3 на най-влиятелните градове в Европа, сочи класация на Colliers International. Консултантската компания е изследвала 20 големи града на Стария континент като е използвала индекс, който се определя като съотношение на параметри, свързани с наличие на талант, локация и разходи. Под внимание се взема и производителността на работната сила, капацитетът и характеристиките на кадрите, стандартът на живот в града, разходите за труд на работодателите, както и сигурността на държавата, в която се намира, по отношение на пазарна икономика и трудово законодателство.

Основни изводи от проучването:

1. Лондон и Париж са на челните места, главно поради техния мащаб.

2. Париж е с водеща позиция по производителност, капацитет и цена на работната сила. Градът се класира добре и по отношение на количеството (латентни) кадри, които биха подлежали на наемане. Причината за това са по-високите нива на временно безработни лица в сравнение с тези в Лондон. Въпреки това, като краен резултат, отчитащ и пазарния риск, Лондон печели първото място в класацията.

3. Трудовото законодателство в Обединеното Кралство е по-либерално от това във Франция, което е сред основните причини компаниите да предпочитат Лондон като бизнес локация.

4. Стокхолм заема четвъртото място, като се представя стабилно във всички области, които се разглеждат при изчислението на индекса. Квалификацията на работната сила и насоката на развитие на икономиката, затвърждават водещата му позиция по отношение на дигиталната среда в града.

5. Дъблин също е напред в класацията по подобни причини. Познанията по английски език са сред основните предимства на градовете в Обединеното Кралство пред останалите в Европа. Сред позитивите на Дъблин е и либералното трудово законодателство и прозрачността на пазара на труда. Всъщност жителите на града като цяло имат по-високо ниво на владеене на английски език в сравнение с тези в мултикултурния Лондон.

6. Мадрид и Барселона се класират добре по отношение на жизнен стандарт и наличие на латентна работна сила, но не и като пазарен риск. Това е причината Мадрид да изпадне от 3то до 8мо място, а Барселона от 7мо до 16то.

7. Мюнхен само веднъж е бил сред първите пет града. Поради недостатъчно добри параметри по критериите „жизнен стандарт (цена на издръжката на живот)“ и „наличие на работна сила“, не може да се задържи в челната петица.

8. Най-изненадващо е продължаващото слабо класиране на Берлин, което би могло да се обясни с прекалено голяма зависимост от публичния сектор, въпреки позитивното развитие на ИТ компаниите, медиите и телеком операторите в града.

9. Мястото на Франкфурт се дължи на ограничен капацитет и това, че е сравнително скъп град по отношение на жизнен стандарт.

10. В дъното на класацията са Милано, Будапеща и Брюксел. Брюксел и Милано са там, поради високите разходи и пазарния риск. Брюксел има най-ниския резултат от гледна точка на регулация на трудовия пазар, а покрай ситуацията с референдума в Италия, положението за Милано не е много по-добро. Будапеща също се характеризира с висок риск, но и състоянието на икономиката и наличието на латентна работна сила също оказват влияние.

„Важно е да се отчете, че тежестта на всеки параметър в индекса варира за различните ползвателите на офис площи и това може да промени класацията на градовете. Например, компаниите, които са най-чувствителни към разходите, е възможно да считат пазарите в Южна, Централна и Източна Европа за по-привлекателни от тези в Северна и Западна. Компаниите, които са фокусирани върху по-дигитално ориентираните държави, ще изберат Стокхолм и Прага, пред Барселона или Брюксел”, уточнява Деймиън Харингтън, директор пазарни проучвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА