Last news in Fakti

21 Февруари, 2017 06:21 4 589 2

Жилище, в което винаги е топло (СНИМКИ)

  • къща-
  • топло-
  • норвегия

Бенджамин и Ингрид Хьортефолгер заедно с децата си живеят в северна Норвегия на остров Сандхорноа. Независимо от това, че районът се намира зад полярния кръг, семейството сади в градината пред къщата си зеленчуци и дори тропически плодове. Тайната се крие в това, че жилището им е покрито с купол, благодарение на което температурата вътре в конструкцията е значително по-висока от тази навън, дори и в най-мразовитите дни.

Шестчленното семейство живее в еко къщата Naturhus, която е построена от глина и слама. Триетажната постройка е с разгъната застроена площ от 180 кв.м. Отвън къщата е покрита с геодезически купол. Подобно решение значително е повишило температурата под „стъкления похлупак”.

Бенджамин обяснява, че заради полярната зима (време през, което няма светлина) той не може да се занимава с градинарство. Но дори и през това време могат да се добиват култури, нетипични за тези климатични условия: краставици, домати, ябълки, грозде и зеленина.

Хьортефолгер се стремят да сведат до минимум негативното влияние върху околната среда в резултат на това, че живеят там. Семейството използва биоразградими изделия.

Жилище, в което винаги е топло (СНИМКИ)

Жилище, в което винаги е топло (СНИМКИ)

Жилище, в което винаги е топло (СНИМКИ)

Жилище, в което винаги е топло (СНИМКИ)

Жилище, в което винаги е топло (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реалист

    9 0 Отговор
    Супер идея - тъкмо се чудех как да затворя устата на комшийката на вилата дето кълне постоянно, че ореха ми и скрил гледката. Само на знам дали трябва разрешително за похлупака? Пускам капака и гледам отвътре неми филми как оная ръкомаха без звук :):):)