4 049 2

Жилище, в което винаги е топло (СНИМКИ)

Милена Богданова

Бенджамин и Ингрид Хьортефолгер заедно с децата си живеят в северна Норвегия на остров Сандхорноа. Независимо от това, че районът се намира зад полярния кръг, семейството сади в градината пред къщата си зеленчуци и дори тропически плодове. Тайната се крие в това, че жилището им е покрито с купол, благодарение на което температурата вътре в конструкцията е значително по-висока от тази навън, дори и в най-мразовитите дни.

Шестчленното семейство живее в еко къщата Naturhus, която е построена от глина и слама. Триетажната постройка е с разгъната застроена площ от 180 кв.м. Отвън къщата е покрита с геодезически купол. Подобно решение значително е повишило температурата под „стъкления похлупак”.

Бенджамин обяснява, че заради полярната зима (време през, което няма светлина) той не може да се занимава с градинарство. Но дори и през това време могат да се добиват култури, нетипични за тези климатични условия: краставици, домати, ябълки, грозде и зеленина.

Хьортефолгер се стремят да сведат до минимум негативното влияние върху околната среда в резултат на това, че живеят там. Семейството използва биоразградими изделия.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 09:31  21.02.17
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Реалист
    Отговор
    2 13:46  22.02.17
    Супер идея - тъкмо се чудех как да затворя устата на комшийката на вилата дето кълне постоянно, че ореха ми и скрил гледката. Само на знам дали трябва разрешително за похлупака? Пускам капака и гледам отвътре неми филми как оная ръкомаха без звук :):):)

Напиши коментар:


Публикувай