21 Февруари, 2017 15:53 10 184 14

Имотите в Германия надценени

  • германия-
  • цени-
  • жилища
Имотите в Германия надценени - 1
Снимка: Shutterstock

Средно с 8% са поскъпнали цените на жилищата в Германия през 2016 г. За предходните 6 години увеличението на годишна база е било 6.75%, сочат данните на Централната банка на Германия. Анализатори на банката прогнозират икономическа стабилност в страната, която ще се дължи на активност в промишлената и строителна сфери. Но това не е достатъчно основание за поскъпване на жилищата.

„По наши данни през 2016 г. в големите германски градове апартаментите са надценени между 15% и 30%”, пише в отчета на Bundesbank. През последните години много германци, които по традиция предпочитат да наемат, вместо да купуват жилища, се превърнаха в активни участници на пазара. Те решиха да инвестират спестяванията си на него, за да се възползват от ниските лихви по ипотечните кредити. В същото време все повече хора мигрират към градове като Мюнхен, Франкфурт и Берлин, което води до ръст на търсенето, съответно и в цените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    63 9 Отговор
    А с колко са надценени в София? По това, което съм гледал с поне 50% са надценени! Пълни дупки на мизерни места за над 1000евро квадрата. Продавачите масово ги мързи да си изчистят жилищата, а да не говорим за ремонт... "Тия тапети са от '68-ма... Ремонт е правено през 70-те..." Що за прошляци живеят в т. нар. столица на Чалгария? Пешо Тъпото, Гошо Компира, Цеко Мазния и компания строят ли строят на терени, на които не трябва да се строи... Имало дефицит на жилища уж, а седят полу-празни блокове строени преди 5-6 години. Няма дефицит на жилища - има дефицит на качество! Цялата столица е застроена с панелни комплекси, стари гредоредени сгради и нови блокове със съмнително качество и кофти квадратура, строени от хората с дебелите вратове с цел печалба. Чувам говори се за "Зелена София" бла-бла, а се застроява без никаква мисъл. София все повече и повече гради образа си на сивия бетонен град със замърсен въздух и хора живеещи на кредит... И ако Германия има развиваща се икономика, то тук дори правителство нямаме - каква ти държава... От всякъде заливат с поръчкови статии и хората се надяват да продават панела за 2000евро квадрата скоро - да дойдат хора с пари от чужбина и ги налеят в панел тук... Лъжем се един-другиго, а после ревем, че политици били криви, че оня бил крив, че оня бил крив. Просто ни трябва качество, но кой да ни го даде?!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тост

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Много точно казано- просто ни трябва качество , във всичко ................
  • 4 onq s konq

    2 21 Отговор
    За какви се мислят някои хора,че да се осмеляват да определят кое е подценено и кое-не?Живеем в ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ,което значи че пазарът определя цената!А не въпросните многознайковци-"аналитици",които следят продажбите за настоящия месец или година,сравняват ги със съответния период през миналата и ако са продадени по-малко жилища,значи че цената е "надценена".Ако пък са продадени повече-значи пък обратното.Нямало качество в българските жилища ли?Ами вижте тузарските постройки пръснати на територията на цялата страна бе...ама сте се вторачили в панелките,щото ви са скъсани джобовете.

    Коментиран от #6

  • 5 един

    1 1 Отговор
    отиваш в АВ - няма хора , значи пазара е умрял 2010, 2011 ,2012 донякъде..................отиваш утре и има опашка ..................отговорете си сами
  • 6 гост

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Къде живееш? В пазарна к'во? Много сме далеч от пазарната, още повече от икономиката? Има страшно много базови предпоставки за нормалното функциониране на т.н. "пазарна икономика". Основи, които в България така и не бяха поставени. Липсата им води до израждане. Това тук не е пазарна, а анархична псевдоикономика на зависимостите. Същото е и с имотният пазар. А какво би станало, ако държавата лееееко се намеси в данъчното облагането на втори, трети и т.н. жилища с двойни, тройни и четворни данъци? Един вид данък богатсво? Дали това не би раздвижило имотният пазар и не би го смъкнало до нормалните нива според покупателната способност на масата? Аналогично с облагането на жилища, собственост на фирми? Интересно ще стане, а?

    Коментиран от #7, #11

  • 7 onq s konq

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Верно е това което казваш че има повече от нормалното изкривяване на т.н. "пазарна икономика" и то ОТ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ...като например НАГЛАСЕНИ КОНКУРСИ И ПОВЕЧЕ ОТ СЪМНИТЕЛНИ СУБЕКТИВНИ ПРЕЦЕНКИ които законът разрешава/например митничарът проверява по собствено усмотрение ПО ЗАКОН/,НО...защо отиваш на вдигане на данъците?Ами ти така ще вдигнещ още и данъкът върху цигари и алкохол вероятно защото не пиеш и не пушиш,ще въведеш и данък върху земята ,че и върху субсидиите...Накъде си тръгнал-НА ИЗТОК ИЛИ НА ЗАПАД?И не си въобразявай че с данъци ще намалиш цената на жилищата-ПРОСТО ЩЕ СЕКНЕ СТРОЕЖЪТ НА НОВИ,което ако се сещаш е предпоставка за увеличение на безработицата!

    Коментиран от #14

  • 8 Истината

    6 3 Отговор
    Като не ви харесват панеляците по хиляда евро в София, има и такива на по 300 евро , само на петдесет - сто км от София.
    В Европа хората масово пътуват по 100 км до работа.
    Има и по 100 евро квадрата на 200 км от София, така че всичко е въпрос на избор.
  • 9 haha

    8 1 Отговор
    Купуваите балъци :D
  • 10 Ого

    5 0 Отговор
    А какво ли ще се случи след 20-30години,когато тези блокове ще са с изчерпан ресурс? Кой ли ще се настанява в тях? Ами собствениците им къде ще отидат? Или задружно ще строят на ново?
  • 11 filo

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    В момента е точно така. Аз имам два апартамента и за втория плащам двойно по-висок данък. Аман от разбирачи.

    Коментиран от #13

  • 12 nkavrakov

    6 1 Отговор
    Преди дни разговарях с две брокерки и те са на манение че цените за безумно високи в София.Едната питала един предприемач защо е покачил цената на апартаменти за продажба за 4 дни с 5-6 хиляди евро и онзи и казал ами понеже и другите така правят и аз със тях.
    Това е. Ако искате нормалнии цени ,спрете да купувате за да се охлади пазара.
    Има и друго нещо,колкото по скоростно се вдигат цените ,това е признак на балон ,това също е добре защото той ще се спука и лавинообразно ще падат надолу после.
  • 13 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "filo":

    О.К. може би е така, но вероятно всичко приключва на ниво от едно жилище нагоре. Така ти за второто плащаш толкова, колкото собственик на 10 апартамента за всеки един поотделно от второто нагоре. Не това ми бе идеята на поста, а прогресивно, социално отговорно имотно облагане тип "Колкото повече, толкова повече".
    Ами ако имаше трети и четвърти имот, пак ли щеше да са с двойни данъци?
    Градът, в който живея е пълен с празни жилища, основно ново строителство. В условия на демографска криза и отрицателен прираст на ниво населено място, не виждам защо продължават да се строят нови и нови кутиики. Предлагане многократно превишава търсенето и потенциала на града и всичко това заради грешно разбрани и втълпени "инвистиционни" идеи. Така целият град страда от липса на паркоместа, кофти инфраструктура, зелени площи и т.н. реални нужди за нормален живот, за сметка на няколко строителни фирми собственици на стотици жилища и дребни псевдоинвеститори, надяващи се някога да продадат имотите си, които не ползват и не отдават под наем, просто защото няма кой да ги наеме.
    Преди 27 години 8 млн, българи живеехме почти всички в собствени жилища. Като оставим настрана урбанизацията в момента жилищният фонд е неимоверно по-голям, за сметка на население с милиони по-малко. Реално няма нужда от повече жилища, а от правилно преразпределяне на наличните.
  • 14 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Да прав си! Увеличаване данъчното облагане би рефлектирало негативно на строителството, но всъщност дали има нужда дейност, генерираща продукт, който трудно се реализира? В крайна сметка самата строителна индустрия работи срещу себе си. Приоритет на държавата би следвало да е строителният бранш да се пренасочи от жилищни към индустриални сгради, защото жилищните сгради не привнасят реален икономически растеж. Индустрията, производството и туризма при нас може да са икономически двигатели. Икономика, базирана основно на строителство и търговия е обречена. И какво като отчитаме ръст на чуждестранните инвестиции, основно от няколко стотици хиляди руснака, решили да купят апартаменти в БГ? Каква инвестиция е това? Как помага на икономиката и битието на редовият българин, не работещ в строителството?