24 Февруари, 2017 12:37 9 956 1

Как дядото и бащата на Тръмп промениха имотния пазар в САЩ

  • тръмп-
  • бизнес-
  • имот

До появата си на политическата сцена, президентът на САЩ – Доналд Тръмп, беше известен като водещ на риалити шоу и един от най-ексцентричните предприемачи в страната. Тръмп строеше небостъргачи и непременно ги кръщаваше на себе си. Построи и копия на известни сгради като Тадж Махал в курортните градове на Щатите. Днес в десетки държави има сгради под марката „Тръмп”. Фамилията бързо привлича внимание там, където се появи и създава асоциации с политика-милирадер.

Създател на предприемаческата империя „Тръмп” е бабата на Доналд – Елизабет Крйст Тръмп и съпругът й Фред Тръмп. След това наследството минава в ръцете на баща му Фред Тръм и едва след неговата смърт през 1999 г. Доналд става пълноправен собственик на многомилионната империя.

Всичко започва с едно имигриране – дядото на Доналд пристига в Америка от Германия. Дълго време, докато получат гражданство, фамилията носи германското си име Друмпф. Дядото на бъдещия президент е роден в германския град Калщад, като към онзи момент той е част от провинция Бавария. 16-годишният Фридрих дезертира и забягва зад Океана. Както и редица други мигранти и Фридрих пристига в Щатите през Ню Йорк. Установява се в Сиатъл, където открива ресторант. През 1892 г. Фридрих лъже американските власти за възрастта си и датата на пристигане в САЩ, за да получи американски паспорт. Така Тръмп става американец.

Новият проект на Тръмп в областта на недвижимите имоти става откриването на хотел по време на „Златната треска”. Той печели доста успешно от златотърсачите, които отсядат в хотела му и плащат с благородния метал.

В началото на ХХ в. Фридрих няколко пъти се връща в Германия. Първият път се среща с бъдещата си съпруга. На нея не й допада в Ню Йорк и те се преместват да живеят в Германия. Фридрих, обаче е обвинен от германските власти за дезертьорство, което го принуждава заедно със съпругата си да напусне окончателно Германия през 1905 г. Към тогавашна дата той е печелил по 500 000 USD годишно приравнени към днешни пари.

Как дядото и бащата на Тръмп промениха имотния пазар в САЩ

През 1908 г. със спестените до момента средства Тръмп купува земи в Бруклин и Куинс. Паралелно работи като мениджър в един от хотелите в Манхатън. През 1918 г. Фридрих умира от пневмония. Оставя в наследство двуетажно имение в Куинс, пет строителни площадки и 14 ипотечни заема. Делото на Фридрих продължават неговата съпруга и син, който е едва на 13 години. Още от тогава той работи като куриер, а след време става дърводелец. Момчето се оказва доста амбициозно: още на 15-годишна възраст взема кредит в размер на 800 USD и ги влага в строителството на къщи в Куинс, а три години по-късно ги продава срещу 7000 USD. Компанията се е наричала Elizabeth Trump & Son, тъй като той не е имал право до навършване на 21 години да взема самостоятелни решения и да подписва документи. Формалният управител на компанията е била неговата майка.

След първоначалния успех в Укинс Фред Тръмп продължава строителните дейности в Кунис. Отличителната особеност на имотите на Тръмп е била цената – 3999.99 USD за къща. „Само с 1 цент по-скъпо и къщите щяха да престанат да се купуват”, каза бизнесменът. Медиите го определят за „Хенри Форд” в областта на строителството, по аналогия с основателя на автомобилите Ford.

Впечатляващите жестове още тогава отличават Тръмп от неговите конкуренти. Така например, в реклама за продажбата на къщи Фред призовава американците да бъдат истински индивидуалисти, да престанат да живеят под наем и да купуват собствени къщи с помощта на ипотечен заем. Съдът дори е осъждал Тръмп за незаконна реклама, но едва със символичните 2 USD.

През 1927 г. (90 години преди неговият син Доналд да стане президент на САЩ) и 7 години след като започва работа, Фред встъпва във владение на компанията на баща си.

Началото на Втората Световна война разкрива нови възможности за разрастване на бизнеса: в рамките на държавна програма за намиране на домове на военнослужещи, Тръмп построява 1000 жилищни единици за войници от военноморските сили на САЩ във Вирджиния, а след това и в други щати по Източното крайбрежие. След края на войната Фред изгражда къщи за ветерани от войната в Бруклин.

През 1963-1964 г. в Ню Йорк се появява първият квартал, който носи името на Тръмп. Той е разположен на брега на Атлантическия океан и се състои от седем 23-етажни кули. Общият брой жилищни единици е 2700. Микрорайонът Trump Village и до днес остава единствения жилищен комплекс в света, който е кръстен не на Доналд, а на Фред Тръмп.

През 50-те и 60-те години на миналия век бизнесимперията на Тръмп се разраства благодарение на строителството на блокове.

Как дядото и бащата на Тръмп промениха имотния пазар в САЩ

През 1968 г. в управлението на Elizabeth Trump & Son влиза 22-годишният внук на основателя на компанията – Доналд Тръмп. През 1974 г. Доналд сменя баща си на поста президент и скоро след това компанията бива преименувана на The Trump Organization.

Ексцентричният предприемач милиардер продължава семейния бизнес и разширява голямата имотна империя. Редица небостъргачи по цял свят носят неговото име. Напълно възможно е след приключване на президентския мандат Тръмп отново да застане начело на семейната компания.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фалшиви новини

    5 0 Отговор
    Тръмп затова приема болезнено нашествие на "термити" в Германия....и мрази Шмеркелита...но това са "фалшиви новини"