1 044 1

До 28% свободни площи в моловете

До 28% свободни площи в моловете
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

За пръв път от една година насам предлагането на търговски площи (с площ над 10 000 кв.м.) отбелязва лек ръст, като достига 791.760 кв.м, което се дължи основно на откриването на Mall Markovo Tepe в Пловдив.

Що се отнася до София, то там незаетите площи в търговски центрове са между 5% и 28%. „Причината е в настъпилото преструктуриране на сегмента на хранителните вериги. В тази статистика съществена тежест имат освободените от супермаркети пространства, които са между 5% и 18% от общата отдаваема площ”, обясняват анализаторите на Colliers International.

Carrefour преустанови дейността си в страната и оваканти около 80 000 кв.м. търговска площ в търговски центрове. Piccadilly закри обектите си в Sofia Ring Mall и Serdika Center и стъпи в други проекти – в Paradise Center и в Grand Mall Varna. Lidl отвори първия си магазин от ново поколение в търговски център - в Sofia Ring Mall. Billa обяви плановете си за втори обект в мол в София - в Serdika Center.

При търговските центрове в големите градове в страната - Пловдив, Варна, Бургас, заетостта нараства и в утвърдените проекти надминава 95%. Показателен пример за развитието на пазара и нивата на усвояване е новооткритият Mall Markovo Tepe, който въпреки скорошното си откриване, към края на 2016 г. достига въпросните нива на заетост.

Представянето на търговци на главните улици в столицата се запазва стабилно. Свободните площи през второто полугодие на 2016 г. остават 6%. Движението на наематели намалява от 6% на 5%. Наемните нива се покачват незначително от 34 на 35 EUR/кв.м. Същата тенденция по отношение на наемите е налице и при първокласните локации в търговските центрове – увеличават се от 42 на 45 EUR/кв.м.

„Пазарът на търговски площи ще продължи да се развива устойчиво, с което ще привлича все-повече интереса на инвеститорите. Търговците ще се разрастват, включително и извън София, в търсене на локации в утвърдените шопинг центрове и по главните улици”, прогнозират от Colliers International.



Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ture
    Отговор
    1 09:20  07.03.17
    ДА ти за това от Попа до Славейков има поне 30 празни магазина. Стига с тапии пропагандни статии!

Напиши коментар:


Публикувай